AMSTERDAM - In het laatste jaar voor de omroepfusies komt de Vara met "nieuwe initiatieven die wat spannender zijn dan gebruikelijk".

Dat maakte directeur Radio en Televisie Frans Klein van de Vara bekend bij de presentatie van het nieuwe seizoen.

"Dit is ons laatste zelfstandige jaar, dat betekent dat wij extra ons best willen doen", refereerde Klein aan de geplande fusie met BNN.

Peter R. de Vries

Klein bevestigde in gesprek te zijn met Peter R. de Vries, die een serie wil maken over internationale kinderarbeid.

"Het zijn nog voorzichtige gesprekken, maar ik hoop dat wij dit volgend jaar kunnen laten zien. Wat hij wil maken, heeft zo'n grote impact, dat wij het graag in ons laatste jaar willen laten zien."

Fusie

Ook voorzitter Hans Andersson zei dat hij staat te popelen om de fusie met BNN te realiseren. "Maar eerst is de politiek nog aan zet."

De omroep gaat campagne voeren om 150 duizend nieuwe leden erbij te krijgen. "Dat is belangrijk, een goede legitimatie dat de publieke omroep echt levend is. En om te zeggen: handen af van de publieke omroep, wij leggen verantwoording af aan onze leden en niet aan de politiek."

DWDD

Matthijs van Nieuwkerk mocht iets zeggen over het nieuwe seizoen van De Wereld Draait Door, maar zei eerst: "Wat wij ook gaan zeggen, de kop wordt altijd: Peter R. de Vries naar de Vara. Ik vind het hartstikke goed nieuws."

De Vries zal ook een rol gaan spelen in het nieuwe seizoen van DWDD, bekende Van Nieuwkerk. Ook komen er nieuwe gezichten in het programma, onder andere Dolf Jansen en Sywert van Lienden komen elke dag aan het woord. En ook Sheila Sitalsing, volgens Van Nieuwkerk  "één van de scherpste columnisten van Nederland" (in de Volkskrant, red.), komt het programma versterken.

Een aantal bekende rubrieken keert niet terug, zoals DWDD Recordings. Wel komt er weer een college van Robbert Dijkgraaf, voor Van Nieuwkerk vorig jaar "het hoogtepunt" van het seizoen.

Jelte Sondij is de nieuwste Jakhals in De Wereld Draait Door. Hij volgt Jakhals Thijs (Matthijs Kleyn) op in het nieuwe seizoen van het tv-programma. 

Emile Roemer

Coen Verbraak is bezig met een documentaire over Emile Roemer. "We zijn al in maart gaan praten, toen er nog geen sprake was van verkiezingen. Half april zei hij: laten we het gaan doen en twee dagen later viel het kabinet."

Ook voor de politieke actualiteit is komende tijd veel aandacht. Komende maandag start 1 Voor de Verkiezingen, in samenwerking met de EO.

Om de dag presenteren Jeroen Pauw en Paul Witteman het praatprogramma. De andere dagen nemen Andries Knevel en Thijs van den Brink het over.

Cabaret

Zoals elk jaar brengt de Vara ook weer veel cabaret, als vanouds met het uitzenden van registraties van voorstellingen van onder meer NUHR en Micha Wertheim. Daarnaast komt er een nieuw improvisatieprogramma In Goed Gezelschap, gepresenteerd door Sara Kroos en Thomas van Luyn.

Verder maakte Claudia de Breij, die de bijeenkomst presenteerde, bekend een nieuw mediaprogramma te gaan maken. De kunst van het maken begint op vrijdag 21 september op Nederland 2.

Maria Goos

De omroep komt komend seizoen ook met nieuw drama, waaronder een nieuwe serie van Maria Goos over een overspannen huisarts die er na 25 jaar huwelijk achter komt hoe de wereld veranderd is. De hoofdrol in Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld wordt gespeeld door haar echtgenoot, Peter Blok.

"Het zijn acht afleveringen van 25 minuten, dat is nieuw voor mij", vertelde Goos. "We hebben het heel erg ingedikt, het zijn eigenlijk speelfilmpjes van 25 minuten." Het scenario is af, maar de opnames moeten nog beginnen.

Ook doet de Vara mee aan een grote internationale productie, The Spiral. Die serie wordt vanaf 2 september uitgezonden om 21.10 uur op Nederland 3.

Overspel

Van de populaire serie Overspel komt een tweede deel, dat zijn de makers op dit moment aan het draaien.

En de Vara maakte bekend dat de Amerikaanse zender ABC een remake gaat maken van de serie. "Ik voel me zeer vereerd", zei de directeur Drama. "We beginnen eindelijk een heel klein beetje mee te tellen internationaal."