AMSTERDAM - De plaatsvervangend hoofdredacteur van NRC Handelsblad wordt de nieuwe hoofdredacteur van het dagelijkse actualiteitenprogramma Nieuwsuur van NOS en NTR.

Dat liet de NTR woensdag weten. Oranje treedt op 1 november bij Nieuwsuur in dienst en volgt Carel Kuyl op. Kuyl wordt mediadirecteur bij NTR.

De 49-jarige Oranje werkte al eerder in de omroep als radio- en televisieverslaggever. Dat deed hij onder meer bij NOVA, de voorganger van Nieuwsuur.

Oranje werkt sinds 1998 bij NRC Handelsblad, waar hij veel onderzoeksjournalistiek deed. Zo dook hij in de politieke steun aan de Irak-oorlog en de fraudezaak bij Ahold.

Sinds 2005 had hij de leiding, als chef van de verslaggeverij en chef van de politieke redactie. Vanaf 2010 maakt hij deel uit van de hoofdredactie van NRC Handelsblad.

Bewondering

Hoofdredacteur Peter Vandermeersch spreekt op de website van NRC zijn bewondering uit:

"Ik apprecieer bij hem zijn journalistieke sérieux en integriteit, heb bewondering voor zijn uitgebreide netwerk en zijn nieuwsgedrevenheid en deel met hem de grote liefde voor de krant die we dagelijks maken."

Oranje zelf neemt met gemengde gevoelens afscheid van NRC:

"Het is een geweldige krant waar ik veel aan te danken heb. Maar Nieuwsuur en NRC staan dicht bij elkaar in hun ambitie: toegankelijke kwaliteitsjournalistiek op het hoogste niveau. Nieuwsuur is een niet meer weg te denken baken binnen de nieuwsvoorziening van de publieke omroep. Het is een eer daaraan leiding te mogen geven."

Ideale kandidaat

Carel Kuyl noemt Oranje de ideale kandidaat op de website van NTR:

"Met Joost halen we een zware en ervaren journalist binnen die zijn sporen heeft verdiend op het gebied van de onderzoeksjournalistiek. Dat is een van de terreinen waarop Nieuwsuur zich wil onderscheiden. Gekoppeld aan zijn leidinggevende ervaring bij een van de belangrijkste nieuwsmedia van ons land was hij de ideale kandidaat."