AMSTERDAM - Vrijdag eindigt de 41-jarige carrière van presentatrice Maartje van Weegen, met een groots afscheid in het Concertgebouw. "Meer dan leuk."

Welke gasten er komen is voor Van Weegen een groot geheim, bekent ze in een interview met NU.nl. "Ik hoop wel dat ik een draaiboek krijg. Maar dat de AVRO dit bedacht heeft, vind ik meer dan leuk."

Van Weegen (61) begon in 1971 bij de KRO en werkte sinds 1984 voor de NOS, waarvoor ze onder meer het NOS Journaal presenteerde, verkiezingsuitzendingen deed en commentator Koninklijk Huis was.

In 2007 stopte ze bij de televisie. Sinds 2006 presenteert ze voor de AVRO iedere werkdag De Klassieken op Radio 4. Vrijdag is haar laatste uitzending, voor een keer vanuit de kleine zaal van het Concertgebouw.

Heeft u er vooral zin in of ziet u er ook tegen op?

"Het is alles door elkaar. Ik zie er tegenop, omdat ik denk: 'Zal ik het allemaal wel goed doen?'. Maar zo denk ik al 40 jaar. En ook omdat ik afscheid moet nemen. Al bedenk ik het zelf, het is toch een afscheid. Ik voel me bevoorrecht, want ik hóef niet weg. Ik ben niet te oud en het programma wordt niet wegbezuinigd."

"Maar mijn collega’s zal ik natuurlijk missen, we maken elke dag een live-uitzending van 3 uur. Vorige week woensdag gingen we lunchen. Hadden ze een orgeltje meegenomen om Mozart voor me te zingen."

Hoe was het om bij musici thuis te komen?

"Wij voelen ons als redactie echt heel speciaal. Een maand terug waren we nog bij Andreas Scholl, wereldberoemd countertenor. Eerder al bij violist Sigiswald Kuijken en zijn vrouw Marleen in Kortrijk in België. Dat zijn in de oude muziek echt grootheden. En we waren ook bij André Rieu in Limburg."

"Dat musici met zo'n volle agenda tijd voor je maken en voor de 120.000 luisteraars is zo bijzonder. Maar het is ook de weg ernaar toe, de maanden voorbereiding. De dag ervoor komen we de studio opbouwen bij iemands thuis, want het wordt ook opgenomen voor internet."

Heeft u het gevoel, wat je vaak hoort, dat je met radio dichter bij de luisteraar staat dan bij televisie, makkelijker contact hebt?

"Ik denk wel dat je op de radio sneller persoonlijker dingen vertelt, misschien ben je iets directer naar elkaar. Ik spreek mezelf een beetje tegen, want als we op pad gaan kan je ons ook volgen via webcast, maar de camera's die meegaan voor internet zijn veel bescheidener dan bij televisie. Uiterlijk is minder belangrijk dan in de studio, zoals kleren en make-up. Op de radio word je minder afgeleid."

Is er veel veranderd op televisie sinds u weg bent?

"Dat is eigenlijk al langer aan de gang. Toen ik in '84 begon bij het Journaal was het ten eerste heel bijzonder dat je als nieuwslezer ook live interviews deed op tv. Maar dat je ook verbinding had met het Witte Huis in Washington en met een correspondent sprak, goh. Dat was 1984, maar het lijkt wel 100 jaar geleden."

Tv-afscheid

Op televisie neemt Van Weegen afscheid met een avondvullende uitzending op themakanaal Best 24. Zo komt haar beroemde gesprek met prinses Juliana en prins Bernhard voorbij, maar ook de interviews bij Sonja Barend en in De Wereld Draait Door. Op zaterdagmiddag zendt de AVRO een compilatie van een uur uit op Nederland 1.

Hoe heeft u uit een carrière van 41 jaar één avond samengesteld?

"Het moest over mij gaan, maar ik vond het ook leuk als het een tijdbeeld gaf. Als je Sonja en mij ziet zitten, met die schoudervullingen. Je merkt de spanning bij mij, maar ziet ook de rust in het programma. Dan denk ik o, wat is er veel veranderd. Bij Matthijs van Nieuwkerk zat er nu al lang iemand anders tussen met een mening of een grap. Die rust tref je nu alleen nog in Buitenhof en Zomergasten."

"Verder hebben ook de collega's van AVRO Klassiek dingen gevonden en op de website gezet, bijvoorbeeld van mij als omroepster. Toen was er nog helemaal geen autocue, dat ik die lappen tekst uit mijn hoofd deed, jee." 

Vindt u het jammer dat u die veranderingen en nieuwe media bij het Journaal niet meemaakt?

"Ik kijk ernaar, met verbazing. Wat er nu allemaal kan. Dat is de tijd en zo hoort het ook. Zelfs jonge mensen moeten voortdurend bijgeschoold worden. De ouderwetse Achtuur-Journaal kijker is van heel lang geleden. Vroeger belde er zelfs nooit iemand om 20.00 uur. Nu pak je het nieuws op het moment dat het jou uitkomt. Maar, ik kijk er met belangstelling naar. Ook bij de televisie heb ik zelf besloten dat ik weg ging."

Dat maakt u ook trots, denk ik?

"Nou, ik weet niet of trots het goede woord is. Maar ik denk toch: blijkbaar beteken ik iets voor mensen. Dat doet me wel wat. Ook al die reacties die ik nu krijg van luisteraars, dat is heel dierbaar. Nou ja, dan ben ik toch iemand geweest. En of je mij nou ziet als amusement, of zwaar. Het heeft iets betekend en dat is fijn."