WASHINGTON - De fotograaf en journalist Malcolm W. Browne, die een van de beroemdste en schokkendste foto's tijdens de Vietnamoorlog nam, is op 81-jarige leeftijd overleden.

Dat meldden Amerikaanse media dinsdag. Browne stierf maandagavond in een ziekenhuis in New Hampshire.

Browne was in 1963 voor het Amerikaanse persbureau AP in de toenmalige Zuid-Vietnamese hoofdstad Saigon, toen de boeddhistische monnik Thich Quang Duc zichzelf midden op straat in brand stak, uit protest tegen de onderdrukking van de boeddhistische meerderheid door het Zuid-Vietnamese regime.

De foto's die Browne van het gruwelijke tafereel maakte, haalden overal de voorpagina's.

Herbezinning

Ook leidden de beelden tot herbezinning in het Witte Huis op de steun aan het regime in Saigon. ''We moeten iets aan dat regime doen'', zei toenmalig president John F. Kennedy na het zien van de foto's. Enkele maanden later werd de katholieke dictator Ngo Dinh Diem tijdens een staatsgreep afgezet en vermoord.

In 1964 ontvingen Browne en collega-journalist David Halberstam een Pullitzer-prijs voor hun verslaggeving van de Vietnamoorlog, die na de dood van Diem verder escaleerde. Browne werkte 40 jaar in de journalistiek, waarvan 30 jaar voor de krant The New York Times. Hij bezocht nog tal van andere oorlogsgebieden.