HILVERSUM - Erwin Kroll (62) stopt per direct als weerman bij de NOS. ''Het is mooi geweest zo'', liet hij dinsdag weten. Kroll presenteerde ruim 26 jaar het weer op de Nederlandse televisie.

Kroll was sinds eind vorig jaar al niet meer op de buis. Hij wilde het wat rustiger aan doen.

''De afgelopen periode ben ik buiten beeld gebleven om te kijken hoe me dat zou bevallen en ik voel me daar beter bij'', aldus Kroll.

''Ik heb mijn werk, het vertellen over het weer, altijd heerlijk gevonden. Maar het bracht ook met zich mee dat ik een bekende Nederlander werd. Het op straat herkend worden, is iets waar ik eigenlijk nooit aan heb kunnen wennen. Hoe lief en aardig het Nederlandse publiek ook altijd voor me is geweest.''

Luchtvaartmeteoroloog

De populaire weerman zegt ''goed nagedacht te hebben'' over zijn beslissing. De NOS respecteert zijn keuze. ''We zullen Erwin als collega en vakman missen'', aldus Marcel Gelauff, hoofdredacteur van NOS Nieuws. ''Maar we gunnen hem ook de privacy waar hij behoefte aan heeft.''

Volgens Gelauff was Kroll ''een markante tv-persoonlijkheid die het weer, vaak met uitbundige handgebaren, bij de kijker en luisteraar thuis bracht. Hij had een heel eigen en herkenbare stijl die opviel en navolging kreeg.'' Door zijn wijze van presenteren werd hij ook wel 'Erwin met de handjes' genoemd.

Aardrijkskundeleraar

Kroll, die eigenlijk aardrijkskundeleraar wilde worden, kwam in 1973 in dienst van het KNMI. Bij dat instituut was hij aanvankelijk luchtvaartmeteoroloog, tot hij zich in 1985 verder specialiseerde in de meteorologie.

Een jaar later, op 8 april 1986, presenteerde hij zijn eerste weerbericht voor de NOS. Eind 1989 ging Kroll weg om bij Fokker te gaan werken, maar na ruim een half jaar keerde hij terug bij de NOS.

In 1991 werd Erwin Kroll op een congres in Parijs uitgeroepen tot 'meest communicatieve weerman ter wereld'. Daarnaast is hij diverse malen gekozen tot populairste weerman van Nederland.