
Noorden meeste regionale nieuwssites
Friesland heeft met gemiddeld 9,8 per gemeente de meeste online regionale nieuwsproducenten. Dat is ruim de helft meer dan Limburg, waar inwoners kunnen kiezen uit gemiddeld slechts 4,5 regionale nieuwssites per gemeente.
Dat blijkt uit onderzoek van het Stimuleringsfonds voor de Pers met medewerking van NU.nl naar het aantal online regionale nieuwsproducenten per gemeente.
Daarbij zijn alleen regionale nieuwssites die eigen nieuws brengen meegeteld, dus niet sites die uitsluitend aggregeren. Het gaat om sites van grote uitgeverijen zoals Wegener en HDC, van regionale omroepen en onafhankelijke nieuwswebsites.
Nieuwsrijk
Inwoners van de gemeente Hardenberg in Overijssel kunnen kiezen uit maar liefst 15 verschillende regionale nieuwssites. Maar ook Den Haag (Zuid-Holland), Berkelland (Gelderland), Ooststellingwerf (Friesland) en Súdwest Fryslân (Friesland) mogen zich een nieuwsrijke gemeente noemen; zij hebben elk 14 regionale nieuwssites.
Er zijn zes gemeenten die slechts 3 nieuwsplatforms tellen. Dat zijn Alphen-Chaam (Noord-Brabant), Elburg (Gelderland), Nederweert (Limburg), Ouder-Amstel (Noord-Holland), Reimerswaal (Zeeland) en Voerendaal (Limburg).
Klik op de gemeenten om het gemiddeld aantal regionale nieuwswebsites te bekijken.. De gegevens zijn afkomstig van Stimuleringsfonds voor de Pers. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen
Noorden
Over heel Nederland gezien is het noorden zoals gezegd het rijkst bedeeld met regionale nieuwsplatformen. Na Friesland (9,8) volgen Drenthe en Groningen met gemiddeld 8,6 en 8 nieuwssites per gemeente.
Friesland heeft twee regionale dagbladen (Leeuwarder Courant en Friesch Dagblad), beide van vrij grote zelfstandige uitgevers die ook huis-aan-huisbladen uitgeven met bijhorende sites.
En er is bovendien een sterke regionale omroep met veel kijkers. Dat kan volgens Piet Bakker, lector Massamedia en Digitalisering aan de hogeschool Utrecht, de verklaring zijn voor de relatief grote hoeveelheid regionale sites. "Nieuws trekt nieuws aan", stelt hij.
"Als ergens al veel nieuws is, komen er sneller meer kanalen bij. Dan is het aantrekkelijk voor anderen om dat nieuws over te nemen of te gebruiken."
Klik op de provincies om het gemiddeld aantal regionale nieuwswebsites te bekijken.. De gegevens zijn afkomstig van Stimuleringsfonds voor de Pers. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen
Randstad
Het midden van Nederland lijkt een soort overgangsgebied. Overijssel heeft een gemiddelde van 7,2 platforms en Gelderland scoort 6,8. Ook Noord-Holland komt uit op 6,8. De andere twee Randstadprovincies Zuid-Holland en Utrecht blijven steken op iets meer dan zes nieuwssites per gemeente.
Dat de Randstad enigszins achterblijft, viel volgens Bakker te verwachten. "Voor de grote steden hebben de landelijke media al veel aandacht, daarom is het daar voor regionale media lastiger."
Geen verklaring
Ook Flevoland en Noord-Brabant blijven steken op een gemiddelde van rond de zes. In Zeeland kunnen mensen kiezen uit niet meer dan 4,9 nieuwssites per gemeente. Onderaan bungelt zoals gezegd Limburg met gemiddeld 4,5 nieuwsplatforms.
Daarvoor is volgens Bakker moeilijker een verklaring te vinden. "Dan moet je weten om wat voor kanalen het gaat, nu is niet bekend of het sites zijn die zelf nieuws brengen of alleen overnemen."
Het volledige onderzoek van het Stimuleringsfonds voor de Pers naar het totale media-aanbod van regionaal nieuws (print, radio en televisie en online), wordt in november gepresenteerd.