AMSTERDAM - Eind juli is een journaliste benaderd door 'twee personen die zich bekendmaakten als agenten', die haar vroegen om tegen betaling foto's te maken voor de politie.

Daarvan heeft de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF) dinsdagavond melding gemaakt.

De 26-jarige studente/fotojournaliste werd op haar privéadres benaderd door twee agenten die zich bekendmaakten als politie. Ze zeiden haar foto's op Facebook te hebben gezien.

De journaliste gaf ondanks herhaaldelijk verzoek te kennen niet te willen meewerken. Ze voelde zich geïntimideerd, toen de agenten maar bleven aandringen.

AIVD

Ze maakt regelmatig foto's in de kraakscéne. Enkele weken eerder was haar camera gestolen. In het onderzoek daarnaar had de politie Amsterdam de geheugenkaart bekeken om strafrechtelijk materiaal te verzamelen, bevestigt een woordvoerder van de politie aan de NVF.

Maar de politie Amsterdam weet niets van het voorval, het bezoek staat daar niet geregistreerd. De woordvoerder denkt dat het 'andere mensen' zijn geweest.

De NVF heeft de AIVD benaderd, maar die kunnen niks over dit specifieke voorval zeggen. Wel laat een woordvoerster aan de NVF weten dat de AIVD 'geen politie' is.

Geen verlengstuk

De NVF is onderdeel van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), die eerder al te kennen gaf het ronselen van journalisten sterk te veroordelen. "Journalisten zijn geen verlengstuk van justitie."

NVJ-secretaris Rosa García López van de sectie NVF geeft toe dat de agenten strikt juridisch 'niets illegaals' hebben gedaan. "Het enige dat we nu kunnen doen is het signaleren en hopen dat er een waarschuwing van de NVJ vanuit gaat", zegt ze tegen NU.nl. "Daarom hopen we dat meer journalisten bij wie dit gebeurd is zich melden."

Peking

In juni werd bekend dat de AIVD tijdens de Olympische Spelen in Peking in 2008 sportjournalisten zou hebben benaderd tegen betaling foto’s te maken van Chinese officials.

De woordvoerster legt aan de NVF uit dat de AIVD "zich tot iedereen [mag] wenden die geacht wordt de benodigde gegevens te verstrekken. Dit doen wij altijd zeer zorgvuldig."

Mensen werken volgens haar bovendien altijd mee op vrijwillige basis. Over eventuele betaling doet de AIVD geen uitspraken.