AMSTERDAM - Presentatrice Eva Jinek ziet zichzelf 'eigenlijk' nog als beginner. "Ik heb met Eva Jinek op Zondag nog maar 35 uur live talkshow gedaan." 

Dat zegt de 34-jarige journaliste in een interview met tijdschrift Jan. Volgens haar is de kunst 'jezelf durven zijn'.

"Probeer het maar eens, als de opnameleider 'Stilte op de vloer' roept en zowel jij als de gasten als verlamde konijnen in het licht kijken."

Jinek memoreert aan 'Boobiegate', drie jaar geleden. Als (toen nog) nieuwslezer bij het NOS Journaal verscheen een fragment van haar op Youtube, toen ze vlak voor een uitzending haar vestje rechttrok en heel hard 'Boobies!' riep.

"Toen zag je de echte Eva op televisie." Maar ze erkent dat het voorval achteraf niet slecht voor haar is geweest. "Half Nederland wist wie Eva Jinek was."

Doorbraak

Haar tv-doorbraak is volgens Jinek zelf de presentatie van de negen uur durende live-uitzending rond de Amerikaanse verkiezingsuitslag in 2008, samen met Philip Freriks. "Alle druk die daarbij hoort heb ik ervaren. Ik moest ook even huilen van de spanning."

Dat is niet vreemd voor een presentator, stelt Jinek. Ze verzamelt anekdotes van andere presentatoren, die vlak voor een uitzending snel even braken of "een colaatje tic, met meer rum dan cola" drinken. "Schrale troost, maar wel troost."

Aan het begin

Nu voelt ze naar eigen zeggen niet meer 'de totale onzekerheid van vroeger', maar ze zegt nog wel aan het begin te staan.

"De beste willen zijn, dat is mijn ambitie. Of ik ooit de koningin van de talkshow' zal zijn weet ik niet. Maar dat is het competitieve in mij, ik mik niet op iets halverwege."

Sidekick

Aan haar carrière kan ze vast een nieuwe stap toevoegen. Volgende week donderdag is Jinek eenmalig de sidekick van dj Frank Dane op Radio 538, meldt de zender maandag. Dane vervangt Ruud de Wild in de middagshow.