HILVERSUM - De kijkers van Nederland 3 krijgen deze week tien nieuwe televisieprogramma’s voorgeschoteld waarover ze hun mening mogen vormen.

De vierde editie van TV Lab is veel kleiner dan vorig jaar, toen er in vijf dagen een recordaantal van 23 nieuwe formules op het publiek werden uitgetest.

Volgens een woordvoerster van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), initiatiefnemer van het TV Lab, is de schifting dit jaar strenger geweest. Meer dan voorheen zijn de programma’s beoordeeld op het criterium of ze geschikt zijn voor Nederland 3.

Vorig jaar kreeg van de 23 pilots alleen het VARA-programma Rambam een vervolg. Andere programma’s die hun bestaansrecht aan eerdere edities van het TV Lab danken, zijn Lipdub (NCRV) en De tiende van Tijl (AVRO).

Buitenlandse programma's

Dit jaar bevat het TV Lab geen Duitse en Belgische programma’s, zoals vorig jaar voor het eerst het geval was.

Daarentegen blijft het van oorsprong Nederlandse tv-evenement internationaal aan de weg timmeren. Zo sluit de Ierse omroep RTÉ zich aan, waarmee het van oorsprong Nederlandse tv-evenement inmiddels al door vier andere Europese landen is geadopteerd.

De Duitse omroep ZDF gaat vanaf 25 augustus voor de tweede maal nieuwe programma-ideeën testen op de zender, terwijl de kijkers van RTVSLO in Slovenië tussen 17 september en 29 september opnieuw als proefkonijnen dienen. Ook de VRT in België continueert het tv-experiment binnenkort.

Z@pp

De kinderzender Z@pp test woensdag vijf nieuwe programma's uit op kinderen. Daarnaast brengt ook Z@ppelin een programma in het kader van TV Lab. De jonge kijkers kunnen via internet op hun favoriete programma stemmen.

Eva Jinek presenteert vijf avonden achtereen de TV Lab Greenroom. Dagelijks vanaf half tien bespreekt ze met twee gasten de innovatieve tv-formats die op het scherm voorbijkomen.

TV Lab begint maandagavond met de quiz Game of Fame van de VARA, waarin Paul de Leeuw vragen stelt aan 96 kandidaten die via een computer en een webcam meespelen.