NEW YORK - De Amerikaanse mediagigant News Corp heeft in het afgelopen kwartaal een nettoverlies geleden van 1,6 miljard dollar (1,3 miljard euro). 

Dat maakte het concern woensdag nabeurs in de Verenigde Staten bekend.

Het winstcijfer werd gedrukt door een last van 2,9 miljard dollar vanwege de dit voorjaar aangekondigde splitsing in een media- en een entertainmenttak. Een jaar geleden boekte het concern van mediatycoon Rupert Murdoch nog winst in dezelfde periode.

De omzet in het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar daalde tot 8,4 miljard dollar, van 9 miljard dollar een jaar eerder.

Nederland

Woensdag werd bekend dat News Corp-onderdeel Fox International een meerderheidsbelang van 51 procent heeft genomen in de Nederlandse Eredivisie Media en Marketing CV.

Tijdens een persconferentie naar aanleiding van de cijfers ging vice-president en operationeel directeur Chase Carey niet concreet in op de ontwikkelingen in Nederland. Er werd door een analist tijdens een vragenronde wel aan ''ontwikkelingen in Holland'' gerefereerd.

Sportstrategie

Over de wereldwijde sportstrategie van News Corp zei Carey dat het bedrijf ''gelooft'' in de markten waar het actief is. ''De fundamenten moeten er zijn en we moeten waarde kunnen toevoegen'', aldus Carey. ''We doen investeringen die zinnig zijn en waar we waarde mee creëren''.

Daarbij wees hij onder meer naar Sky Deutschland. ''Bij Sky Italia zorgen de economische omstandigheden voor wat druk'', aldus plaatsvervangend operationeel directeur en zoon van de mediamagnaat Rupert Murdoch. Hij is onder meer plaatsvervangend operationeel directeur bij News Corp.

Marktkenners verwachten dat het aandeel News Corp door de kwartaalcijfers donderdag wat onder druk kan komen te staan. Daarbij wordt ook gewezen op de forse stijging van de koers sinds de aangekondigde splitsing van het concern in een media- en een entertainmenttak. Sindsdien won News Corp meer dan 14 procent en noteerde het op het hoogste niveau in 5 jaar.