Rupert Murdoch koopt rechten eredivisie

AMSTERDAM - Het Amerikaanse bedrijf Fox International heeft een meerderheidsbelang van 51 procent genomen in Eredivisie Media en Marketing CV.

Dat heeft de organisatie van de eredivisieclubs woensdag officieel bevestigd. De achttien clubs, de KNVB en Endemol (de belanghebbenden) zeiden het voorstel van de firma van mediamagnaat Robert Murdoch unaniem te hebben aangenomen.

Details over de samenwerking of bedragen werden in de verklaring van Eredivisie CV niet genoemd.

Berichten dat de clubs in de twaalf jaar na de komende competitie ongeveer een miljard krijgen te verdelen, wilde Rutten niet bevestigen. ''Daarover doen we geen mededelingen. Wel is duidelijk dat dit voor de clubs een behoorlijke opsteker is.''

Tielbeke

Alex Tielbeke, directeur Eredivisie Media & Marketing (EMM): ''Fox International Channels maakt deel uit van een internationaal gezelschap van bewezen, geslaagde sportzenders in onder meer Noord- en Zuid-Amerika, Azië en nu ook in Europa."

"Met de inzet van die kennis, expertise en het bijbehorende netwerk zetten we een belangrijke volgende stap in het succes en de groei van Eredivisie Live.''

EMM is het mediabedrijf dat in 2008 werd opgericht door de eredivisieclubs en Endemol. Binnen de onderneming worden de collectieve media- en sponsorrechten geëxploiteerd namens de clubs uit de eredivisie.

EMM is vooral bekend vanwege de exploitatie van tv-zender Eredivisie Live.

Zestig miljoen

Het bedrijf van Murdoch betaalt het eerste seizoen zestig miljoen euro, zo bericht De Telegraaf. In de jaren daarna loopt dat bedrag op naar tachtig en honderd miljoen euro per seizoen. De eredivisieclubs houden 49 procent van hun aandelen, de overige 51 procent komt in handen van Fox.

Naar verwachting gaat de zender in Nederland ook andere sporten uitzenden. Het is niet duidelijk wat de overeenkomst betekent voor de samenvattingen van de wedstrijden, die de NOS nu uitzendt.

Murdoch kocht onder de naam Sky eerder dit jaar al de rechten van de Duitse Bundesliga.

NOS

De NOS wil de samenvattingen van wedstrijden in de eredivisie ook na dit seizoen graag blijven uitzenden. Dat zei directeur Jan de Jong in een radio-uitzending van zijn eigen organisatie.

''We hebben afgesproken met de Eredivisie CV om binnenkort om de tafel te gaan zitten."

''Onze inzet blijft de samenvattingen op zondagavond om 19.00 uur uit te zenden'', vervolgde De Jong. Helemaal optimistisch daarover was hij niet. ''Mijn angst is dat er meer moet worden betaald. De aanpak van het Amerikaanse bedrijf is ongetwijfeld minder op het open net. Dat drijft de prijs omhoog. De investeringen moeten worden terugverdiend.''

Het komende seizoen heeft de NOS in elk geval nog de rechten van de samenvattingen. Volgens Europese regels moeten de samenvattingen in ieder geval op een open net te zien zijn. Daaronder vallen ook zenders als RTL en SBS.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie