AMSTERDAM - Weekblad Panorama publiceert deze week een interview met oud-Hells Angels leider Willem van Boxtel, dat begin 2005 al is geschreven.

Journalist Bas van Hout had begin 2005 een gesprek met Van Boxtel, maar uit veiligheidsoverwegingen besloten hij en Panorama toen te wachten met publicatie van het interview.

Van Hout schrijft daarover nu: "Mij werd door iemand te kennen gegeven: 'Als dat stuk wordt gepubliceerd, dan heeft Van Boxtel een probleem. Een serieus probleem.'"

Van Boxtel ofwel 'Big Willem' was tot september 2004 hoofd van de Nederlandse afdeling van de Hells Angels. Hij zou van Willem Endstra opdracht hebben gekregen om een aanslag te plegen op Willem Holleeder.

Miljoentje

Volgens Van Boxtel zei Endstra begin mei 2003 letterlijk tegen hem: "'t Is mij wel een miljoentje waard om dat probleem Holleeder uit de wereld te helpen". Twee weken later werd Endstra zelf vermoord.

September 2004 kwam uit dat Van Boxtel met hem gesproken had en werd hij door de motorclub geroyeerd. In het interview dat journalist Bas van Hout, een bekende van Van Boxtel, in 2005 met hem voerde, ontkent Van Boxtel dat hij die aanslag had willen plegen.

Volgens Van Hout heeft Van Boxtel hem "op zijn kinderen gezworen dat hij nooit een aanslag heeft willen plegen op het clubhuis, zoals in de media stond."

Op de plank

Het interview heeft sindsdien op de plank gelegen bij Panorama, laat redactiechef Vico Olling weten aan NU.nl. "Elk jaar hebben we gedacht: kan het nu wel?"

Van Hout schrijft: "Sommige betrokkenen zijn dood, andere zitten vast of zijn totaal van het toneel verdwenen en de mensen die overblijven, zeggen niets."

"De kaarten zijn nu anders geschud", beaamt Olling. Hij geeft toe dat het door de dood en oppakken van bepaalde mensen niet langer onverantwoord is het interview te plaatsen. "Kijk zelf maar na wie er de afgelopen tijd zijn opgepakt. Een jaar eerder hadden we het nog niet kunnen doen."

Waarheid

Dat het interview na zeven jaar nog nieuwswaarde heeft, was reden genoeg voor Panorama om alsnog tot publicatie over te gaan. De redactie heeft dat Van Boxtel ook laten weten.

Kort daarvoor probeerde hij volgens Van Hout nog publicatie van het interview te verbieden. Van Boxtel zei zelfs dat het "allemaal gelogen was wat erin stond". Maar Van Hout is er nog steeds van overtuigd dat 'Big Willem' toen de waarheid vertelde.

Ook Olling zegt dat geïnterviewden achteraf wel vaker terugkrabbelen als ze hun eigen woorden op papier zien staan.

'Niet geschikt'

In het interview geeft Van Boxtel toe dat hij fouten heeft gemaakt. "Dat ik die geplande moordaanslag verzwegen heb is fout. Willem Holleeder was niet zomaar het eerste de beste piepeltje dat af en toe eens langskwam."

Ook zegt hij dat hij zichzelf achteraf niet geschikt achtte als leider van de Hells Angels. "Sterker, ik was totaal niet geschikt voor deze functie, toen niet, nooit niet."

Volgens Olling was het niet moeilijk deze informatie zeven jaar stil te houden. "Omdat je weet dat het bepaalde consequenties kan hebben."