HILVERSUM - De Nederlandse persfotograaf Jeroen Oerlemans is vorige week ontvoerd in het noorden van Syrië, bij de grens met Turkije.

De fotograaf werd donderdag vrijgelaten. Dat maakte minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal donderdag bekend in Nieuwsuur. De Nederlander verblijft momenteel in Turkije.

Het is nog niet bekend door wie Oerlemans is ontvoerd. Oerlemans was als freelancer aanwezig in Syrië.

Wie precies achter de ontvoering zat, weet Rosenthal niet. "Het lijkt erop dat het een van de oppositiegroepen in Noord-Syrië is geweest, maar welke en hoe het in zijn werk is gegaan, is nog onduidelijk."

Hoe Oerlemans is vrijgekomen, is ook nog onbekend. Rosenthal zegt dat Nederland nooit losgeld betaalt. Ook zou er geen contact met oppositiegroeperingen zijn geweest.

Gewond

Oerlemans werd sinds vorige week donderdag samen met een Britse journalist John Cantlie vermist. Ook hij is weer vrijgelaten. Dat is op verzoek van de familie stilgehouden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kreeg donderdagmiddag de bevestiging dat de twee vrij zijn.

Oerlemans is gewond, maar maakt het naar omstandigheden goed. Hij heeft contact met zijn familie. Medewerkers van de Nederlandse ambassade in Turkije zijn op weg naar de fotograaf.

Het ministerie wijst erop dat het Nederlandse beleid is dat er bij ontvoeringen nooit losgeld wordt betaald en er niet onderhandeld wordt met ontvoerders.

Zilveren Camera

Oerlemans won in 2010 de Zilveren Camera in de categorie buitenlands nieuws met een foto van een familie die waakt rond het bed van een naaste die gewond is geraakt tijdens de aardbeving in Haïti.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dosssier