AMSTERDAM - De publieke omroep WNL scherpt de formule aan van Half 8 Live!, het dagelijkse zomermagazine dat deze week op Nederland 3 begon.

Door te openen met de belangrijkste nieuwsonderwerpen van de dag krijgt het programma meer vaart, zei hoofdredacteur Bert Huisjes donderdag.

De eerste kijkcijfers van het actualiteitenprogramma vallen behoorlijk tegen, erkent Huisjes. WNL trapte maandagavond af met 132.000 kijkers. Huisjes hoopt dat met 93.000 kijkers voor de derde editie de bodem is bereikt.

''Het mooie weer zit ons niet mee. Ik zie het als de branding waar we even doorheen moeten op deze mooiste dagen van het jaar'', aldus Huisjes. Hij verwacht binnenkort meer kijkers als het weer omslaat. ''Met dat in gedachten kunnen we het programma ondertussen finetunen en verbeteren.''

Potentie

Huisjes wijst erop dat ook andere programma’s op zonnige dagen veel minder kijkers trekken.

''We zijn na drie uitzendingen nog niet uit het lood geslagen. Het programma in de vooravond heeft de potentie om te klimmen. Natuurlijk krijgen we nu bakken water over ons heen, maar als je als omroep zo stoer bent in de zomer een actualiteitenprogramma te beginnen, moeten we daar tegen kunnen'', aldus Huisjes.

''In tegenstelling tot veel andere omroepen zijn wij wél aan het werk. Het lijkt alsof we nu in de loop van een pistool kijken, maar het is zomer en veel kijkers zijn op vakantie of zitten buiten op het terras. Dat merken we ook als we gasten willen uitnodigen'', concludeert hij.

DWDD

Half 8 Live!, dat wordt gepresenteerd door Merel Westrik, blijft tot en met vrijdag 31 augustus te zien. Daarna keert Matthijs van Nieuwkerk terug met De Wereld Draait Door.

Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is er geen sprake van dat de televisiedirectie op basis van de kijkersaantallen het WNL-initiatief voortijdig van de buis haalt. ''We geven het programma de kans en de tijd zich te ontwikkelen'', aldus de zegsman van de NPO.

Aan presentatrice Westrik ligt het niet, zegt Huisjes. ''Ik vind dat ze het behoorlijk goed doet. We gaan vol goede moed en plezier door en hopen op een oer-Hollandse zomer met een beetje regen.''