AMSTERDAM - Willem Holleeder wordt vanaf september columnist van het tijdschrift Nieuwe Revu.

Dat bevestigt hoofdredacteur Erik Noomen van Nieuwe Revu woensdag tegen NU.nl. Er is een contract van een halfjaar getekend met de topcrimineel, die onlangs vrijkwam.

Holleeder zal wekelijks verslag doen van zijn dagelijkse leven, maar hij schrijft ook over zijn tijd in de gevangenis en zijn persoonlijke geschiedenis. In zijn eerste column die verschijnt op 5 september zal hij zelf toelichten waarom hij als columnist aan de slag gaat.

Volgens Noomen past Holleeder "prima bij het tegendraadse karakter" van zijn blad. "Dat is een interessant spanningsveld. En Nieuwe Revu schrijft altijd over wat schuurt in de maatschappij. De positie van Willem Holleeder is daar een goed voorbeeld van."

Succes

Als de column zorgt voor een stijgende oplage, zal de samenwerking verlengd worden tot een jaar. Wel is in het contract opgenomen dat het per direct wordt beëindigd als Holleeder opnieuw door Justitie vervolgd wordt.

Noomen laat weten dat Holleeder zijn columns 'gewoon' factureert. "Want hij is een 'normale columnist' in die zin. Ik noem uiteraard geen bedragen."

Vordering

Holleeder werd in januari 2006 opgepakt en vervolgens veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf voor de afpersingspraktijken. In januari van dit jaar zat die straf erop en kwam hij vrij. Deze maand werd hij veroordeeld tot het betalen van 17,9 miljoen euro, die hij van onder anderen wijlen Willem Endstra heeft afgeperst.

Naar eigen zeggen heeft Holleeder dat geld niet. Noomen: "Laat Nieuwe Revu, zo dachten we, dan meehelpen om Justitie een financiële opsteker te geven."