AMSTERDAM - Het RTL-programma Holland's Next Top Model wordt volgend seizoen niet meer uitgezonden. Dat heeft een woordvoerder van het televisiebedrijf dinsdag bevestigd na berichtgeving van NRC Handelsblad. 

RTL wil naar eigen zeggen iets nieuws proberen op de maandagavond van RTL 5.

In plaats van de talentenjacht voor modellen wordt een nieuw programma ontwikkeld. Om wat voor soort televisieshow het gaat, wil RTL nog niet kwijt. Ook is nog onbekend of Holland's Next Topel Model (HNTM) na volgend seizoen weer terugkeert op tv. De Amerikaanse variant wordt wel nog uitgezonden.

De Nederlandse modellenshow kwam eerder dit jaar in het nieuws toen oud-winnares Ananda Marchildon liet weten juridische stappen te ondernemen tegen haar modellenbureaus. Ze was daar ontslagen om haar 'te grote' achterwerk. De rechter bepaalde in maart dat ze recht had op 65 duizend euro.

Daphne Deckers

Daphne Deckers baalt ervan dat Holland's Next Top Model volgend seizoen niet op televisie komt. 

"Blijkbaar is er een kijkersonderzoek gedaan, waaruit bleek dat mensen genoeg hebben van modellenprogramma's", zei Deckers, die de laatste drie seizoenen presenteerde, dinsdag in RTL Boulevard. "Toch jammer dat besloten is het in de ijskast te zetten."

The Face

Volgens Deckers bestaat de kans dat de tegenvallende kijkcijfers van modellenprogramma The Face mee hebben gespeeld. "Het kost veel geld om een modellenprogramma te maken", zegt het voormalige model. "Vergeleken met Amerika valt het mee, maar het is een duur programma voor RTL. Dat The Face het minder goed deed dan iedereen hoopte, heeft ons niet geholpen."

De presentatrice zegt overigens in gesprek te zijn met RTL "over hele leuke dingen." De 43-jarige Deckers houdt hoop dat Holland's Next Top Model toch weer terugkeert. "Misschien volgend voorjaar."