RIJSWIJK - Het semi-overheidsbedrijf Slibverwerking Noord-Brabant (SNB) stapt naar de Raad voor de Journalistiek vanwege een bericht in de Volkskrant van donderdag.

Een woordvoerder heeft dat gezegd. In het bericht wordt gemeld dat SNB in financiële problemen is geraakt door derivaten, riskante financiële producten.

Volgens het bedrijf is de berichtgeving ''feitelijk onjuist'' en wekt het ''de kwalijke suggestie dat SNB zijn zaken financieel niet op orde zou hebben''.

Directeur Marcel Lefferts van SNB noemt de derivatentransactie die zijn bedrijf is aangegaan ''een goede maatregel in het kader van onze treasury en risicobeheersing''.

Leasen

De slibverwerker heeft volgens een woordvoerder in de jaren 90 een slibverbrandingsinstallatie verkocht en weer teruggeleased. De opbrengst van de verkoop, een bedrag van 270 miljoen euro, werd op de bank gezet en gebruikt om de leaseconstructie te financieren. In 2007 besloot SNB het bedrag om te zetten in derivaten om het risico te verlagen.

Door de financiële crisis is de waarde van de derivaten sterk verminderd. Maar volgens de woordvoerder loopt het bedrijf alleen op papier een risico, omdat er geen betalingsverplichting bestaat. Van een dreigend faillissement is geen sprake, zegt SNB.

Geen zorgen

Waarnemend hoofdredacteur Pieter Klok van de Volkskrant zegt in een reactie zich geen zorgen te maken over de klacht bij de Raad voor de Journalistiek. ''Wij hebben geschreven dat het bedrijf een negatief eigen vermogen heeft. Dan heb je een serieus probleem. Dan ben je technisch failliet.''

Volgens de aangescherpte boekhoudregels is SNB verplicht het verlies in de jaarrekening op te nemen, aldus Klok. ''Die feiten hebben we gemeld. Dat er een faillissement dreigt, hebben we nergens geschreven.'' SNB heeft volgens Klok bovendien ruim de gelegenheid gekregen tot een weerwoord in de krant.

Onderzoek

GroenLinks wil dat minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken een onderzoek instelt naar de beleggingen van alle (semi)overheidsbedrijven in Nederland. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren heeft dat laten weten. ''Deze bedrijven dienen publieke taken te vervullen en niet te speculeren met publieke middelen'', aldus Van Tongeren. Eerder kwam onder meer woningstichting Vestia in problemen door derivaten.