ADDIS ABEBA - Een rechtbank in Ethiopië heeft woensdag Fasil Yenealem, een Ethiopische journalist die in Amsterdam woont, bij verstek veroordeeld voor terrorisme.

De journalist kreeg levenslang voor een poging de regering omver te werpen met zijn televisiezender ESAT, dat via de satelliet onafhankelijk nieuws bij de Ethiopiërs wil brengen.

''Als onafhankelijke journalist schreef ik over mensenrechten en democratie'', zei hij donderdag in een gesprek met het ANP. Yenealem hecht niet veel waarde aan de veroordeling. ''De rechtbank doet precies wat het Ethiopische regime wil''. De journalist gaat ervan uit dat Nederland hem niet uitlevert. Volgende week verwacht hij meer duidelijkheid.

Yenealem is sinds 2007 in Nederland. In 2005 werd hij veroordeeld voor kritische verslaggeving over de verkiezingen in Ethiopië en zat daarvoor een straf uit. Toen hij vrij kwam, vluchtte hij naar Kenia. Via de Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties kwam hij uiteindelijk in Nederland terecht.

Ethiopië is op papier een democratisch land. Maar het wordt al sinds 1991 door dezelfde coalitie geregeerd. Volgens internationale waarnemers vond er bij de verkiezingen van 2005 grootschalige fraude plaats.