AMSTERDAM - Voormalig topbankier Rijkman Groenink wordt voorzitter van de raad van commissarissen van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP). 

Dat maakte de Vereniging Veronica, eigenaar van het ANP, woensdag bekend.

De aanstelling hangt samen met het besluit van Veronica om zich volledig te concentreren op het ANP, dat via investeringsmaatschappij V-Ventures sinds mei 2010 eigendom is van de vereniging.

Daarom is besloten de raad van commissarissen van V-Ventures per 1 juli het directe toezicht te laten voeren over het ANP. In die raad volgt Groenink op dezelfde dag de huidige president-commissaris Peter Arensman op.

Veronica heeft verder besloten om de algemeen directeur van V-Ventures, Guido van Nispen, aan te stellen als financieel directeur van het persbureau, met daarbij de verantwoordelijkheid voor ICT en business development. Hij vervangt in de directie commercieel directeur John van der Putten, die het bedrijf verlaat. De rol van de huidige algemeen directeur van het ANP, Erik van Gruijthuijsen, verandert niet.

Levensbelang

Volgens Veronicavoorzitter Yoeri Albrecht is de grotere aandacht voor het ANP een ''bewuste keuze'' van de vereniging.

''Onafhankelijk en kwalitatief hoogstaand nieuws is van levensbelang voor een open samenleving en een goed functionerende democratie. Daar willen we in investeren. Met de juiste mensen op de juiste posities wordt het ANP in staat gesteld om alle energie en middelen aan te wenden om de snelste en beste leverancier van nieuws en informatie in Nederland te blijven.''

Met de voormalig topman van ABN Amro krijgt het ANP volgens Albrecht de beschikking over ''iemand met zeer waardevolle internationale financiële en zakelijke ervaring.'' Groenink is momenteel vooral actief als investeerder in de energiesector. Hij is onder meer mede-eigenaar van het oliebedrijf Oranje-Nassau en commissaris bij investeringsmaatschappij SHV Holdings.