AMSTERDAM - Het Parool en het AD willen artikelen gaan verkopen aan diverse regionale kranten, die vanaf januari geen diensten meer kunnen afnemen van persdienst GPD.

De kranten gaan hun eigen landelijke nieuws, reportages en interviews te koop aanbieden. Dat melden bronnen rond de Persgroep maandag in de Volkskrant, die daar zelf ook onderdeel van uitmaakt.

AD en Het Parool werken al enige tijd samen, ze hebben onder meer een gezamenlijke politieke redactie.

Deze maand werd bekend dat de Geassocieerde Pers Diensten (GPD) per 31 december 2012 ophoudt te bestaan.

Wegener

De aanleiding daarvoor is de oprichting van een persdienst door uitgeverij Wegener en Media Groep Limburg (MGL) voor acht regionale kranten. Dat was voor de uitgeefconcerns reden om uit de GPD te stappen.

De GPD levert nu nog kopij aan 15 regionale kranten. Ook Het Parool is bij de GPD aangesloten.

De overige regionale kranten, van uitgeefconcerns HDC en NDC, krijgen door het wegvallen van de GPD geen grote artikelen als reportages en interviews uit binnen- en buitenland meer aangeboden. De kranten van HDC en NDC zijn wel aangesloten bij het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP).

Verspreidingsgebied

Directeur van de Persgroep Nederland, Frits Campagne, zegt in de Volkskrant dat een samenwerking met Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant van NDC zeer welkom is. "We beconcurreren elkaar in hun verspreidingsgebied niet."

Met de kranten van HDC, voornamelijk in Noord- en Zuid-Holland, is die overlap er wel, maar Campagne denkt daar wel afspraken over te kunnen maken. HDC is echter een dochteronderneming van de Telegraaf Media Groep (TMG), dus het zou de Persgroep-directeur niet verbazen als HDC kiest voor een samenwerking met De Telegraaf.

Aantrekkelijk

GPD-hoofdredacteur Jos Timmers laat weten nog altijd te hopen op het overeind houden van de samenwerking met de overgebleven titels. "Wat wij op tafel leggen aan kennis en ervaring is zeer aantrekkelijk," aldus Timmers in de Volkskrant.

Hij zegt zich niet te kunnen voorstellen dat de kranten van NDC daadwerkelijk artikelen willen kopen van het AD.

De titels van het noordelijke uitgeefconcern staan al enige tijd te koop. Als potentiële kopers worden volgens de Volkskrant onder meer Wegener en TMG genoemd. Dat zou de situatie weer veranderen.