BELGRADO - De Servische aanklager voor oorlogsmisdaden onderzoekt of Servische journalisten zich in de jaren '90 hebben schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden.

Dat meldde Omroep B92 donderdag. De propaganda die in die tijd werd verspreid door media die werden gecontroleerd door het regime van Slobodan Milosevic was ontoelaatbaar en heeft levens in gevaar gebracht, aldus aanklager Slobodan Vukcevic.

Dat heeft hij geschreven aan de onafhankelijke Servische journalistenvereniging NUNS die drie jaar geleden hierover een klacht heeft ingediend.

Aanklager Vukcevic schrijft zich er bewust van te zijn dat de vervolging van journalisten kan leiden tot de beschuldiging van persbreidel. Het gaat ons er echter juist om de persvrijheid te beschermen door misbruik ervan aan te klagen, aldus de aanklager.

Bij het Rwanda-Tribunaal van de VN zijn eerder vier journalisten veroordeeld tot celstraffen oplopend tot 32 jaar wegens hun propaganda. Zij riepen tijdens de genocide in 1994 op tot het doden van Tutsi's die 'kakkerlakken' zouden zijn.