HAARLEM - Op 93-jarige leeftijd is woensdag in een verpleeghuis in Haarlem journalist Herman van Run overleden. Dit heeft zijn familie bekendgemaakt.

De oud-hoofdredacteur van De Tijd genoot landelijke bekendheid door zijn radio- en televisieoptredens in de jaren '60 en '70.

Op tv presenteerde hij een aantal afleveringen van het programma Markant en leidde hij de quiz Wetstrijd, onder regie van Leen Timp, waarin twee teams werden getest op hun wetskennis. Op de radio was Van Run medepresentator van het KRO-programma Cursief.

Onlangs nog trad hij op als columnist in het VPRO-radioprogramma OVT. Zijn enigszins geaffecteerde dictie en zeer precieze gebruik van het Nederlands leidden bij velen tot bewondering en waardering, bij sommigen tot lichte ergernis.

Politiek redacteur

Van Run begon in 1949 bij de Nieuwe Haarlemse Courant als hoofdredacteur. Begin jaren '60 werd hij politiek redacteur van het katholieke dagblad De Tijd. De val van het kabinet-Cals tijdens de Nacht van Schmelzer maakte hij van zeer dichtbij mee. Van Run stond bekend om zijn rake observaties van politici en beschrijvingen van politieke congressen.

Na de oprichting van de eerste School voor Journalistiek, in Utrecht in 1966, werd Van Run docent en later waarnemend directeur. In 1972 keerde hij terug naar De Tijd en werd hij naast Ton Cuppen hoofdredacteur van die krant. In 1974 stopte De Tijd als dagblad en ging het verder als weekblad.

Van Run was van 1989 tot 1992 bijzonder hoogleraar Geschiedenis van de pers aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.