MOSKOU - De hoofdredacteur van een Russische krant heeft de chef van de Russische Onderzoekscommissie ervan beschuldigd dat hij een van zijn verslaggevers met de dood heeft bedreigd. 

Dat maakte de hoofdredacteur van de Novaja Gazeta woensdag bekend.

Dmitri Moeratov heeft bij de chef van de Onderzoekscommissie, Aleksander Bastrikin, aangedrongen op veiligheidsgaranties voor Sergej Sokolov.

Moeratov beweert in een open brief dat op 4 juni de lijfwachten van Bastrikin Sokolov in een auto dwongen en vervolgens naar een bos brachten. Eenmaal daar, zo beweert Moeratov, stapte Bastrikin in de wagen en dreigde hij Sokolov te vermoorden. De Onderzoekscommissie wilde niet reageren op de aantijgingen in de brief van Moeratov, die het gesprek van de dag vormde op sociale media.

Bloedbad

Moeratov schrijft dat Bastrikin woedend was over een artikel van Sokolov waarin de chef van de Onderzoekscommissie ervan wordt beschuldigd er niet in geslaagd te zijn de daders van een bloedbad in 2010 te straffen. Bij het bloedbad, het werk van een bende in het zuiden van Rusland, kwamen twaalf mensen om het leven, onder wie vier kinderen.

"De gruwelijke waarheid is dat u in een vlaag van woede op grove wijze het leven van mijn plaatsvervanger hebt bedreigd", aldus Moeratov. "En u maakte zelfs grappen dat u de zaak zelf zou gaan onderzoeken." Sokolov is volgens Moeratov inmiddels Rusland ontvlucht.

Op het spel

De onderzoeken van Novaja Gazeta naar corruptie binnen de overheid en de scherpe kritiek op het Kremlin hebben er voor gezorgd dat het leven van de journalisten van de krant op het spel staat.

Sinds 2000 zijn al vier verslaggevers vermoord, onder wie Anna Politkovskaja, een felle critica van het Kremlin die in de lift van haar appartementencomplex werd doodgeschoten. Andere journalisten zijn geïntimideerd en aangevallen. De moorden en aanvallen op de journalisten zijn nog steeds niet opgelost.

Novaja Gazeta is opgericht in 1993 en verschijnt drie keer per week in een oplage van ongeveer tweehonderdduizend. De krant is voor 49 procent in bezit van zakenmagnaat Aleksander Lebedev en voormalig Sovjet-leider Michael Gorbatsjov. De overige aandelen zijn in handen van de medewerkers.