AMSTERDAM - De Telegraaf moet per direct stoppen met het publiceren van de weekgegevens van tv-programma's. 

Dat oordeelde de rechtbank in Amsterdam woensdag nadat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), RTL Nederland en SBS Broadcasting een kort geding hadden aangespannen tegen het dagblad.

De Telegraaf gaf de afgelopen twee weken bij wijze van proef bij de zaterdagkrant een eigen tv-gids uit. Ook de komende vier zaterdagen was de krant van plan dat te doen.

De zenders zijn verbolgen omdat de krant zonder toestemming en zonder te betalen de programma-informatie publiceerde, terwijl die auteursrechtelijk zijn beschermd. De Telegraaf heeft uitsluitend toestemming voor het gebruiken van de tv-gegevens van de volgende dag.

Dwangsom

De rechter legde het dagblad een dwangsom op van 200.000 euro per publicatie, tot maximaal 1 miljoen. Ook moet de krant de proceskosten van ruim 27.000 euro vergoeden.

De krant probeert al 14 jaar aan de weekgegevens te komen, maar verschillende rechters staken daar steeds een stokje voor. Uit een recente uitspraak van het Europees Hof van Justitie in een zaak over speelschema's van Engelse voetbalclubs maakte De Telegraaf op dat de programma-informatie niet meer beschermd is. De krant ging daarop zonder overleg over tot het publiceren van een eigen omroepgids.

De rechtbank meent echter dat de Europese uitspraak geen betrekking heeft op de Nederlandse situatie en stelt dat de krant niet zonder uitdrukkelijke toestemming van de omroepen informatie over tv-programma's mag publiceren.

Blij

RTL Nederland en SBS Broadcasting zijn blij dat De Telegraaf direct moet stoppen met het publiceren van de weekgegevens van tv-programma's. RTL Nederland is volgens een woordvoerster ''heel blij''. Volgens haar is de bescherming van intellectueel eigendom ''een heel groot goed'' en hoort de actie van De Telegraaf ''niet thuis in een beschaafde samenleving en in een goede zakelijke verstandhouding''.

Ook SBS Broadcasting is ''uiteraard blij'', zei een woordvoerster. ''De Telegraaf heeft willens en wetens afspraken geschonden en de wet overtreden door zonder overleg en betaling de tv-gids te publiceren. Uit deze uitspraak blijkt maar weer dat programmagegevens beschermd zijn."

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) reageert niet zo opgetogen als de commerciële zenders, maar laat wel weten het ,,eens te zijn met het oordeel van de rechter dat De Telegraaf zich moet houden aan de Nederlandse wet".