AMSTERDAM - Hoofdredacteur Jan Heemskerk vertrekt na negen jaar bij de Playboy. "Ik heb het besluit te stoppen lang voor me uitgeschoven."

Hij stopt per 1 augustus, maakt uitgever Sanoma Media woensdag bekend.

Heemskerk heeft vanwege zijn toenemende bezigheden naast het hoofdredacteurschap de knoop doorgehakt om afscheid te nemen bij Playboy. 

De laatste jaren was hij onder meer druk met de theatershow De Sas & Jan Zelfhulptour met Saskia Noort en het radioprogramma Echte Jannen op Radio 1 met Jan Roos van Powned.

Combineren

Hij geeft toe dat het "een heel moeilijk besluit" was. "Ik heb geprobeerd mijn andere activiteiten te combineren, maar dat is niet te doen met zo'n zware baan," aldus Heemskerk tegen NU.nl.

"Het idee dat ik moest stoppen was al een tijdje zachtjes aan het kietelen. Ik bleef het lang voor me uitschuiven, maar nu is het dus genomen."

Wat Heemskerk nu gaat doen, weet hij nog niet maar een eventuele nieuwe baan moet wel ruimte bieden voor die andere "leuke dingen als columns, boekjes schrijven" en zijn radioprogramma. "En anders word ik gewoon huisman."

Rij mevrouwen

Het leukste aan zijn tijd bij Playboy was vooral "die hele rij mevrouwen", vertelt Heemskerk. "Het ontzettend leuke kunstje om bekende vrouwen zachtjes uit hun kleren te lokken. En dat dat vaak dan ook lukt."

Al is er ook een hele rij bekende vrouwen die níet naakt in het blad wilde poseren. De eerste die bij hem opkomt is Linda de Mol. "Ik heb het heel lang geprobeerd, noemde altijd haar naam als iemand vroeg 'Wie wil je nog hebben?'. Linda heeft er over nagedacht, maar wil het absoluut niet. Dat gaat niet gebeuren."

"Nu noem ik altijd prinses Maxima, maar ik weet niet wat zij ervan vindt."

Interviews

Maar Heemskerk noemt ook de interviews met bekende personen, zoals Geert Wilders voorafgaand aan de vorige verkiezingen en Emile Roemer vorige week. "Dat is heel leuk om te doen. Ach, het is zo heerlijk om een blad te maken." 

Een afscheidsnummer van Heemskerk komt er niet. "Ben je mal."

Wie hem opvolgt als hoofdredacteur is nog niet bekend, maar hij laat Playboy met een gerust hart achter. "We staan er goed voor."