DEN HAAG - Ferry Mingelen, parlementair journalist bij de NOS, heeft de Anne Vondelingprijs in de wacht gesleept. 

Mingelen heeft naar het oordeel van de jury een ''bijzonder gezag'' opgebouwd in de politieke journalistiek, maakte de Stichting Anne Vondelingprijs dinsdag bekend.

''Ruim een kwart eeuw lang duidt hij de Nederlandse politiek op een begrijpelijke manier, uitstekend geïnformeerd en zorgvuldig geformuleerd.'', stelt de jury onder voorzitterschap van Thom de Graaf (D66). ''Zijn persoonlijke, herkenbare stijl is scherp, licht ironisch en toch respectvol.''

Carrière

De jury heeft de prijs aan Mingelen toegekend voor zijn gehele carrière, niet zoals gebruikelijk voor een bijzondere journalistieke prestatie in het afgelopen jaar. 

De parlementair journalist zelf noemt de toekenning ''een verrassing. Ik dacht dat de prijs alleen aan schrijvende journalisten werd toegekend.'' De NOS had hem ook niet genomineerd voor de prijs, zegt Mingelen, die vooral trots is dat de erkenning zijn hele 28-jarige televisieloopbaan betreft.

De prijs voor politieke journalistiek werd dit jaar voor de 31e keer toegekend. De onderscheiding bestaat uit een beeldje van PvdA-politicus Anne Vondeling (1916-1979) en een bedrag van 2500 euro. Oud-politicus Joop den Uyl riep de prijs in 1980 in het leven.