AMSTERDAM - De Telegraaf en de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), RTL Nederland en SBS Broadcasting stonden maandagmiddag lijnrecht tegenover elkaar in de rechtbank in Amsterdam.

Daar diende een kort geding over de publicatie van programma-informatie.

De Telegraaf gaf afgelopen twee weken bij de zaterdagkrant een eigen tv-gids uit met informatie over de programmering van de komende week. De omroepen hopen via de rechter te voorkomen dat de krant dat nog vier keer doet, zoals aangekondigd.

Zonder te betalen

Zij menen dat het dagblad zonder overleg en zonder te betalen geen weekgegevens mag publiceren. De Telegraaf heeft alleen toestemming voor het publiceren van programma-informatie over de volgende dag.

''Door toch gewoon een weekgids uit te brengen, heeft De Telegraaf eigenhandig de bescherming van programmagegevens doodverklaard'', concludeerde een van de zes advocaten die namens de zenders het woord voerden.

14 jaar

De Telegraaf probeert al 14 jaar via verschillende procedures aan de tv-gidsgegevens te komen. Tot nu toe stak de rechter daar steeds een stokje voor. De omroepen vrezen dat de actie van De Telegraaf navolging zal krijgen van andere kranten als de rechter de publicatie toestaat. ''Dan zijn de eigen gidsen straks niet meer rendabel.’’

De krant heeft een licentie voor het gebruik van de informatie over het tv-aanbod van de volgende dag, maar kon via het systeem dat de omroepen daarvoor gebruiken wel altijd de programmering van de komende tien dagen inzien. Na de publicatie van de weekgids werd die toegankelijkheid beperkt tot drie dagen.

Programmasysteem

De Telegraaf kondigde tijdens de zitting aan met ingang van maandag helemaal geen gebruik meer te maken van het programmasysteem, maar alle informatie voortaan via eigen nieuwsgaring te verzamelen. ''De krant wil zich niet meer houden aan de beperkingen die de omroepen opleggen.''

Om de eventuele publicatie van komende zaterdag niet te dwarsbomen, doet de rechter woensdag aan het einde van de middag beknopt een uitspraak. Een dag later volgt een uitgebreide onderbouwing.