AMSTERDAM - De Nederlandse Publieke Omroep (NPO), RTL Nederland en SBS Broadcasting hebben een kort geding aangespannen tegen De Telegraaf. 

De omroepen en zenders willen dat de krant stopt met het wekelijks uitgeven van een tv-gids met programmagegevens.

Dat maakte SBS Broadcasting vrijdag bekend. De zaak dient maandag.

De Telegraaf stuurde afgelopen zaterdag voor het eerst bij wijze van proef een eigen tv-gids mee met de krant en is van plan dat de komende vijf zaterdagen te blijven doen.

NPO, RTL en SBS stellen dat De Telegraaf zonder toestemming en zonder te betalen hun programma-informatie gebruikt en eisen dat de krant daar per direct mee stopt. Afgelopen dinsdag stuurden RTL en SBS al onafhankelijk van elkaar een sommatiebrief aan de krant om dat af te dwingen.

Geen verrassing

Volgens een woordvoerder van Telegraaf Media Groep komt het kort geding niet onverwacht. ''Ze hadden dit al min of meer aangekondigd. Maar we zien de uitspraak met vertrouwen tegemoet. We zouden dit niet doen als we er niet van overtuigd waren dat er een juridische grond voor is.''

Hij kondigt aan dat de krant ook komende zaterdag de eigen tv-gids uitgeeft. De krant voelt zich gesteund door een recente uitspraak van het Europees Hof in een soortgelijke Britse zaak.

Per dag

De zenders hebben een overeenkomst met De Telegraaf, waarin is vastgelegd dat de krant per dag gegevens van radio- en tv-programma’s mag publiceren. Met het uitgeven van de programma-informatie voor een hele week gaat de De Telegraaf volgens de zenders te ver.

De Tweede Kamer nam in april een voorstel aan van VVD en D66 waarin staat dat tv-gegevens van de publieke omroepen voor iedereen beschikbaar moeten zijn. De omroepen moeten daar dan wel een vergoeding voor krijgen. Als de wetswijziging door de Eerste Kamer wordt aangenomen, kan het per 2013 ingaan. 

De Telegraaf beroept zich nu op een uitspraak van het Europees Hof van Justitie in een Britse zaak, waaruit blijkt dat voor het publiceren van onder meer wedstrijdschema's geen geld betaald hoeft te worden.