HILVERSUM – Met de start van het EK voetbal beginnen de NOS-commentatoren vrijdagavond ook aan hun eigen onderlinge strijd om een plek in de finale.

Grote vraag is wie uit de selectie van zes man het beste in vorm is, de scherpste ogen heeft en het meest gevat uit de hoek kan komen op televisie.

Die kan zich na 24 poulewedstrijden, vier kwartfinales en twee halve finales kwalificeren voor de ultieme hoofdprijs: het becommentariëren van de eindstrijd in Kiev.

De tv-ploeg, bestaande uit Arno Vermeulen, Philip Kooke, Jeroen Elshoff, Jan Roelfs, Jeroen Grueter en Frank Snoeks, speelt als het ware een eigen toernooi binnen het EK. Roelfs mag vanavond om 18 uur aftrappen met de openingswedstrijd Polen-Griekenland.

Poulewedstrijden

De opstelling voor de poulewedstrijden is al een uitgemaakte zaak.Daarna draait het om de vraag wie straks de finale mag verslaan. Wordt het vaste keuze Frank Snoeks of weet Grueter zich naar voren te werken?

Grueter heeft een basisplaats verworven bij de wedstrijden Nederland-Denemarken (zaterdag 9 juni) en Nederland-Portugal (zondag 17 juni). Snoeks mag tijdens het beladen sleutelduel Nederland-Duitsland (woensdag 13 juni) het commentaar op zich nemen.

Daarna bepalen de prestaties van Oranje en de vorm van de commentatoren het verdere verloop van het toernooi, tot en met de finale.

Grueter

''Ik tip ditmaal Grueter", zegt Evert ten Napel (68), die in 1996 de finale van het EK in Engeland voor tv mocht verslaan. ''Snoeks heeft de Champions League-finale al gedaan."

Collega Eddy Poelmann, die een EK- of WK-finale aan zich voorbij heeft zien gaan maar wel kan bogen op een Champions League-finale, is het met zijn vakbroeder eens. ''Grueter is een vakman, bereidt zich uitstekend voor en heeft gevoel voor de wedstrijd."

Snoeks

Snoeks is de afgelopen jaren de vaste man geweest, over wie zelden discussie was. Hij past in het rijtje samen met vaste waarden als Herman Kuiphof en Theo Reitsma, commentatoren die de mooiste klussen kregen.

"Dat gaat vanzelf hoor", zegt Ten Napel. ''Als je niet goed bent, komt je ook nooit op die positie. Deze mensen zijn allemaal goed."

Opening

Poelmann vindt dat niet te veel waarde moet worden gehecht aan de finale. ''Ik vond het ook mooi om de openingswedstrijd te doen. Daarin kun je vaak de trends zien en ontdekken hoe de arbitrage omgaat met de interpretatie van de spelregels."

Volgens Poelmann moeten tv-commentatoren een dikke huid hebben. Dat geldt zowel voor het Nederlandse publiek als voor de vakbroeders, "want in Hilversum liggen de complimenten niet voor het oprapen".

Evert ten Napel weet wat het is om de toorn van het chauvinistische voetbalpubliek te wekken. ''Ik sloot mijn commentaar in 1998 na de halve finale tussen Oranje en Brazilië af met de woorden dat de Brazilianen verdiend naar de finale gingen, omdat ze de strafschoppen beter hadden genomen. Dat had ik kennelijk niet mogen zeggen."