AMSTERDAM - De Nieuwe Pers moet vanaf eind deze maand verkrijgbaar zijn. Dat is het streven van directeur Ben Rogmans.

De applicatie van de digitale opvolger van het gratis dagblad De Pers is zo goed als klaar en wordt volgende week naar Apple gestuurd voor goedkeuring.

De krant verschijnt in eerste instantie alleen voor de iPad en de iPhone.

Een los nummer van de krant gaat 79 cent kosten, dezelfde prijs als voor één artikel.

Minimumprijs

"Dat is de minimumprijs die Apple hanteert", legt Rogmans uit. Een maandabonnement van de krant, die zes keer per week moet gaan verschijnen, kost 2,49. Later moet De Nieuwe Pers ook verschijnen voor Android-gebruikers en op gewone computers.

De redactie onder leiding van Jan Jaap Heij begint met twaalf journalisten in vaste dienst en ongeveer tien freelancers. De nadruk van de berichtgeving komt, net als in de papieren editie, te liggen op politieke en economische onderwerpen uit binnen- en buitenland. Ook sport en techniek moeten in de digitale kolommen aan bod komen.

De laatste papieren editie van de 'gratis kwaliteitskrant', zoals De Pers zichzelf omschreef, verscheen eind maart. Mecom, eigenaar van uitgever Wegener, trok eerder die maand de stekker uit het project van oprichter Marcel Boekhoorn vanwege tegenvallende advertentie-inkomsten.

Toen veel lezers aangaven te willen betalen voor een digitale editie, kreeg de doorstart binnen enkele weken vorm.