AMSTERDAM - De Nederlandse missie Mars One wil in 2023 vier astronauten op de rode planeet hebben lopen. De vijf miljard euro die dat kost moet onder meer worden betaald door kijkers. 

"Mars One wil dit financieren door rondom de missie naar Mars het grootste media-event in de geschiedenis te organiseren", staat op de website van het project.

"De hele wereld zal mee kunnen kijken in de selectie van de bemanning, hun uitgebreide training, de lancering en het daadwerkelijke leven op Mars", licht Mars One toe. "Alle activiteiten van de astronauten worden gevolgd met camera's in de woonunit zodat mensen op aarde kunnen meekijken."

Het enige wat het project in de weg staat is geldtekort. "Trouwe volgers en belangstellenden kunnen ons hierbij helpen", stelt de initiatiefnemer. "Hoe meer belangstellenden dit avontuur volgen, des te groter de kans dat grote bedrijven een deel van de kosten op zich willen nemen."

Enkele reis

Het project kost relatief weinig geld omdat het om een enkele reis gaat, die zo'n zeven maanden in beslag neemt. De Marsreizigers zullen op het rode hemellichaam sterven.

De selectie van de astronauten begint volgend jaar. Nadat in 2023 vier mensen naar de planeet zijn geëmigreerd, moeten er elk twee jaar vier volgen. Mensen kunnen vanaf 2018 meekijken met een robotvoertuig dat dat jaar naar verwachting op Mars landt.

Tien jaar nadat de eerst mensen zijn geland wil Mars One dat er twintig mensen op de planeet wonen, werken en leven. De astronauten blijven in contact met geliefde aardlingen. "Je kunt gewoon mailen, sms-en, twitteren en whatsappen met de mensen op Mars", valt op de website te lezen.

Wereldpubliek

Hoogleraar Gerard 't Hooft, die in 1999 de Nobelprijs voor Natuurkunde won, en directeur van de NTR en medebedenker van Big Brother Paul Römer zijn ambassadeurs van het project. "Big Brother zal erbij vergeleken bleek wegtrekken", zegt 't Hooft. "Het hele wereldpubliek zal van de reizen meegenieten."