HILVERSUM - RTL Nederland, SBS Broadcasting en de Publieke Omroep beraden zich op stappen tegen De Telegraaf, die dit weekeinde verscheen met een gratis tv-gids.

Dat meldden ze zaterdag. RTL, van onder meer de zenders RTL4 en RTL5, is verbolgen dat De Telegraaf zonder overleg en zonder te betalen programmagegevens publiceert.

RTL laat weten verbaasd en verrast te zijn door de uitgave. ''We beraden ons op stappen, mogelijk juridische actie", aldus een woordvoerder.

Ook SBS, bekend van SBS 6, Net5, Veronica en de populaire tv-gids Veronica Magazine, laat net als RTL weten ''compleet verrast te zijn". ''Ons is niet gevraagd om toestemming en we beraden ons op juridische stappen."

Publieke omroep

De Publieke Omroep overlegt maandag ook over eventuele stappen, aldus een woordvoerder van de NPO. De publieken zijn bang dat de oplagen van hun eigen omroepgidsen, zoals Tros Kompas en de Avrobode, gaan dalen door de Telegraaf-gids.

Volgens de NPO is de tv-kijker uiteindelijk de dupe van de Telegraaf-gids. ''De inkomsten van de programmagidsen worden gebruikt om programma's mee te maken, ze komen ten goede aan het publiek. Dit terwijl de inkomsten van de tv-gids van de Telegraaf linea recta naar de aandeelhouders gaan", aldus de NPO.

Gerechtvaardigd

De Telegraaf vindt de uitgave gerechtvaardigd vanwege een uitspraak door het Europees Hof van Justitie.

In een Britse zaak is onlangs bepaald dat voor onder meer wedstrijdschema's geen geld betaald hoeft te worden. Maar de zenders stellen dat de programmagegevens volgens Nederlands recht wettelijk beschermd zijn en dat de krant ze dus niet zomaar mag gebruiken.

De Telegraaf voegt de komende vijf weken de tv-gids Weekeinde toe aan de zaterdagkrant. De uitgave bevat alle tv-gegevens en informatie over films en andere programma's over de hele week.