AMSTERDAM - De Telegraaf heeft deze week artdirector Paul Rijpkema op non-actief gesteld.

Rijpkema, die tot begin dit jaar adjunct-hoofdredacteur was bij de krant zou een eigen bedrijf verzwegen hebben. Ook was bij zijn werkgever niet bekend dat hij geld van een uitgever kreeg voor zijn eindredactiewerk. Dat meldt NRC Handelsblad zaterdag.

In zijn functie als adjunct-hoofdredacteur was Rijpkema onder meer verantwoordelijk voor het uitgeven van boeken geschreven door Telegraaf-journalisten.

Voor zijn eindredactiewerk of het zoeken van foto's zou Rijpkema zo'n vijfduizend euro per boek hebben ontvangen. Deze betalingen bleken niet bekend bij auteurs of hoofdredactie, stonden niet in contracten en werden gedaan zonder dat facturen gestuurd werden.

Slordigheden

Het zou gaan om 'slordigheden', reageerde Rijpkema op de beschuldigingen. Volgens de NRC is de leiding van De Telegraaf bezig de integriteitsregels aan te scherpen sinds eind vorig jaar.

Aanleiding daartoe was het ontslag van verslaggever Martijn Koolhoven in september. Hij verzon een bericht over een fotograaf met wie een vriend van Koolhoven in een juridische procedure verwikkeld was.