AMSTERDAM - De Telegraaf heeft voor het eerst een tv-gids bij de krant gepubliceerd.

Dat meldt De Telegraaf in een persbericht. In de gids zijn de gegevens voor komende week opgenomen. De bijlage zal de komende zes weken op zaterdag verschijnen.

Frank Volmer, directeur Telegraaf Media Nederland, stelt in het bericht dat De Telegraaf al sinds de jaren '80 een dergelijke bijlage wil publiceren maar dat dit al die tijd is gedwarsboomd door de publieke omroepen ondanks aandringen van de Tweede Kamer op het gratis verstrekken van de informatie.

Rechters

Op basis van recente uitspraken van Europese rechters is De Telegraaf er van overtuigd dat het mag overgaan tot publicatie van een tv-gids.

In maart van dit jaar sneuvelde een overeenkomst tussen de NPO en de Nederlandse Dagbladpers over de afname van programmagegevens voor gebruik in kranten.

De Commissie Toekomst Pers, onder leiding van CDA-politicus Elco Brinkman, stelde vorig jaar in haar eindrapport voor de programmagevens gratis ter beschikking te stellen aan de uitgevers.

Steggelen

De krantenuitgevers en de publieke omroep steggelen al jaren over het verstrekken van de programmagegevens. De kwestie heeft geleid tot talloze juridische procedures en debatten in de Tweede Kamer.

De Telegraaf gaat lezers benaderen om te kijken of de gids in de smaak valt. Op basis van het onderzoek wordt de toekomst van de gids bepaald.

Lezers gaan niet meer betalen voor de krant nu er een extra bijlage bijgevoegd is.