AMSTERDAM - De Britse minister van cultuur Jeremy Hunt heeft donderdag in zijn getuigenis voor een commissie van het Britse Lagerhuis erkend dat hij banden heeft met leidinggevenden binnen News Corp., het media-imperium van Rupert Murdoch. 

Hunt ontkende echter dat hij zich partijdig heeft opgesteld in de kwestie van een geplande overname van tv-zender BSkyB door News Corp.

Hunt zei tegen de commissie die de Britse perszeden onderzoekt dat hij met Murdochs zoon James sprak over de overnamepoging van News Corp. en dat hij over het algemeen 'welwillend' tegenover de intenties van het bedrijf stond waar het BSkyB betrof.

Hunt werd in 2010 aangewezen als de bewindspersoon die zich moest buigen over de overname. News Corp., dat 39 procent van de aandelen van BSkyB in handen heeft, wilde de zender in zijn geheel overnemen. Hier was echter wel toestemming van de regering voor nodig.

Sms

Enkele uren voordat bekend werd gemaakt dat Hunt de leiding had gekregen in de zaak stuurde de minister James Murdoch een sms waarin hij hem feliciteerde met het feit dat de overname al was goedgekeurd door Europese toezichthouders. "Nu alleen nog Ofcom", zei Hunt, een verwijzing naar de Britse telecomwaakhond.

Toch hield Hunt donderdag vol dat zijn contacten met leidinggevenden binnen News Corp. en zijn steunbetuigingen niet betekenen dat hij bevooroordeeld was. "Ik heb al die sympathieën terzijde geschoven", aldus Hunt. "Ik stond welwillend tegenover de geplande overname, maar ik ben huiverig om het woord 'steun' te gebruiken."

Contact

Uit het onderzoek van de commissie is gebleken dat Frederic Michel, een lobbyist van News Corp., tussen de aankondiging van de geplande overname in juni 2010 en juli 2011 191 keer telefonisch contact had met het kantoor van Hunt, 158 e-mails stuurde, evenals 799 sms'jes.

De overname ging uiteindelijk niet door toen het afluisterschandaal bij News of the World, een schandaalkrant van News Corp., aan het licht kwam. Murdoch besloot naar aanleiding van het schandaal de overname te laten varen.

Alles over het afluisterschandaal