BAKOE - De TROS wil alles op alles zetten om volgend jaar weer een Nederlandse afvaardiging naar het Eurovisiesongfestival te sturen.

Ondanks de uitschakeling van Joan Franka donderdag in de halve finale van het liedjesfestijn en de geplande bezuinigingen die de omroep boven het hoofd hangen. Dat zei directeur Peter Kuipers vrijdag.

''We gaan ons uiterste best doen om er weer bij te zijn volgend jaar. De teleurstellende uitslag van donderdag inspireert ons alleen maar meer.'' De TROS organiseert sinds 2010 het Nationaal Songfestival.

Joan kreeg donderdag in Azerbeidzjan niet genoeg stemmen van publiek en vakjury voor een finaleplaats. Het is voor de achtste keer op rij dat Nederland niet weet door te dringen tot de eindstrijd van het festival.

Verslagen

Kuipers: ''We zijn verslagen en terneergeslagen. Vooral omdat we echt rekenden op een plek tussen de beste tien. Misschien niet in de top 5, maar zeker in de top 10.''

De omroepdirecteur kon vrijdag nog niet aangeven waar het volgens hem is misgegaan. ''Ik heb er nog geen diepgaande analyse op losgelaten. We moeten het eerst even laten bezinken.''

Na afloop van de halve finale heeft het team van de TROS Joan en haar band in het hotel opgevangen met champagne en taart. ''We hebben toch een feestje gevierd, want iedereen heeft enorm zijn best gedaan.''

Joan en haar team keren zondag terug naar Nederland. De 22-jarige Rotterdamse heeft nog niet besloten of ze zaterdagavond in de Crystal Hall in Bakoe de finale van het Eurovisiesongfestival bijwoont.

John de Mol, die zich als producent ontfermde over het Nationaal Songfestival, wil zich niet uitlaten over de prestaties van zijn The Voice of Holland-pupil. ''We hebben er als Talpa alles aan gedaan om er iets moois van te maken. Nooit eerder stuurde Nederland een regisseur mee met de artiest. De act was prima'', liet de woordvoerder van De Mol vrijdag weten.

Lees reacties op het Eurovisiesongfestival via Twitter op NUlive