AMSTERDAM - Europa krijgt een nieuwe prijs voor kwaliteitsjournalistiek. De zogeheten European Press Prize moet de Europese kwaliteitsjournalistiek, gedrukt of online, een duwtje in de rug geven.

De prijs wordt op 26 februari 2013 voor het eerst uitgereikt in De Balie in Amsterdam.

Dat maakten de initiatiefnemers, zeven mediastichtingen uit Nederland, Groot-Brittannïe, Denemarken en Oost-Europa, donderdag bekend.

In Nederland doen Stichting Democratie en Media en Vereniging Veronica mee aan het initiatief, dat nadrukkelijk is bestemd voor journalisten uit alle 47 landen van de Raad van Europa. Dus ook voor landen buiten de EU zoals Zwitserland en Noorwegen.

Cruciaal

De oprichters willen met de prijs Europese kwaliteitsjournalistiek stimuleren. ''Onze prijs komt op een belangrijk moment voor Europa. Het is glashelder dat goede journalistiek van cruciaal belang is voor de toekomst van Europa'', aldus Yoeri Albrecht, voorzitter van Vereniging Veronica.

Journaliste en bestuurslid van Stichting Democratie en Media Heikelien Verrijn Stuart benadrukt het belang van media bij voor een goed openbaar debat. ''We zijn er diep van overtuigd dat journalistiek die onafhankelijk van politieke en commerciële macht en belangen feiten en een zicht op de werkelijkheid kan bieden, daarbij onmisbaar is. Nu Europa in een cruciale fase verkeert, zien we dat dit geldt voor zowel de oude als de nieuwe democratiën.''

Categoriën

Het idee voor de prijs ontstond volgens Albrecht ongeveer een jaar geleden tijdens een congres in De Balie en zal jaarlijks op diezelfde plek worden uitgereikt. Er zijn vier categorieën: de redacteurenprijs, de commentatorprijs, de verslaggeversprijs en de innovatieprijs. Die laatste categorie is bedoelt voor journalistieke vernieuwingen in gedrukte vorm of digitaal, die een belangrijke bijdrage leveren aan de toekomst van de journalistiek.

Vanaf 1 juli kunnen journalisten hun werk inzenden en zo meedingen naar de European Press Prize 2012 en het bedrag van 10.000 euro dat daaraan is verbonden. De inzendingen worden vervolgens beoordeeld door een jury van journalisten uit verschillende Europese regio's. Voorzitter van de jury is Sir Harold Evans, voormalig hoofdredacteur van The Sunday Times in Londen.