AMSTERDAM - Televisieomroepen in binnen- en buitenland zijn mogelijk betrokken geweest bij de oplichting van verschillende filmfondsen. 

Dat meldt NRC Handelsblad woensdag op basis van dagvaardingen van justitie. De processtukken maken deel uit van het fraudeonderzoek rond documentairemaker Rob Hof.

De bijdragen van de omroepen aan de productiekosten van films van Hof zouden lager zijn dan waar ze subsidie voor kregen. Zendgemachtigden zouden de eigen bijdragen aan de producties kunstmatig hebben opgevoerd. In sommige gevallen zouden omroepen niet eens hebben deelgenomen.

Producties

Twee van de bij de zaak betrokken omroepen zouden de Joodse Omroep en de Nederlandse Moslim Omroep zijn, maar ook grote buitenlandse omroepen als het Duitse ZDF en het Frans-Duitse ARTE zouden hebben geprofiteerd. Justitie noemt de met een Zilveren Nipkowschijf bekroonde serie Sporen uit het Oosten als een van de producties waarbij gefraudeerd is.

Filmmaker Hof vertrok na de beschuldigingen van fraude naar Nicaragua. Hij runt daar een chic restaurant, wist Nieuwe Revu in maart te melden.

Hof wordt ervan verdacht voor zowel Sporen uit het Oosten als de reeks Future Express fraude met subsidiegelden te hebben gepleegd. Hij ontkent de valsheid in geschrifte waarvan hij wordt beschuldigd.