NEW YORK - In München is donderdag oorlogsfotograaf Horst Faas overleden. Dat heeft zijn dochter bekendgemaakt. Faas is 79 jaar geworden.

Faas werkte bijna vijftig jaar in dienst van het persbureau Associated Press. Hij fotografeerde niet alleen oorlogen, revoluties en Olympische Spelen, maar ook van alles wat zich daar tussendoor afspeelde.

Het bekendst was hij voor zijn beeldverslaggeving van de oorlog in Vietnam, waarin hij in 1967 ernstig gewond raakte. Met zijn foto's won Faas vier belangrijke prijzen, waaronder twee Pulitzers.

Als bureauchef in Vietnam leidde Faas binnen- en buitenlandse fotografen op, die als 'Horst's Army' het veld ingingen en terugkeerden met foto's die eveneens grote prijzen wonnen.

Vietnamese meisje

Een van zijn belangrijkste leerlingen was Huynh Thanh My, een voormalige acteur die in 1965 sneuvelde. My's jongere broer Huynh Cong 'Nick' Ut trad in zijn voetsporen; hij maakte de beroemde foto van het Vietnamese meisje dat na een napalmbombardement radeloos over straat loopt. Het was Faas die de foto op waarde schatte en liet verspreiden, hoewel het meisje er naakt op stond.

Na de Vietnamoorlog maakte Faas ook naam als spreker en docent op talrijke fotosymposia.

Verlamd

Na complicaties als gevolg van medicijngebruik raakte Faas in 2005 vanaf de heup verlamd. Na 2008 ging zijn gezondheid gestadig achteruit en sinds februari lag hij in het ziekenhuis.

"Horst Faas was een gigant in de wereld van de fotojournalistiek, wiens buitengewone toewijding om moeilijke verhalen te vertellen uniek en opmerkelijk was", zei AP-vicepresident Santiago Lyon.