HILVERSUM - Het is een groot verlies dat de Wereldomroep stopt met het verspreiden van Nederlands radionieuws tot in de verste uithoeken van de wereld. Dat zegt vertrekkend hoofdredacteur Rik Rensen.

Deze week komt er een einde van de Nederlandse uitzendingen van Radio Nederland Wereldomroep (RNW). "Het einde van een instituut en van een tijdperk", aldus Rensen (ex-NRC, ex-RTL Nieuws).

De 24-uurs radiomarathon waarmee de Wereldomroep afscheid neemt, begint donderdagavond om 22.00 uur. Een dag later om dezelfde tijd is het definitief voorbij. ''We nemen afscheid met trots en een traan."

Ook voor de hoofdredacteur zelf betekent dit na een kleine vier jaar het einde van zijn dienstverband bij RNW. Hij kan zich niet verenigen met de manier waarop de koers van de nieuwe Wereldomroep door de Raad van Toezicht en de directie wordt ingevuld.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het budget van 46 naar 14 miljoen euro verlaagd. Van de 350 werknemers worden er 270 ontslagen. Alleen uitzendingen in buitenlandse talen gericht op dictaturen en jonge democratieën blijven bestaan.

Rensen zegt te streven naar "een zakelijke, dynamisch, op het internet georiënteerd bedrijf dat vrijwel onafhankelijk van de Nederlandse overheid moet werken". De Raad van Toezicht en de directie leunen ook in de toekomst volgens hem te veel op de subsidiestromen van de Nederlandse overheid.

Wat zijn de gevolgen van het nieuwe beleid van de Wereldomroep?

''Dat we geen service meer kunnen verlenen aan de 1,3 miljoen Nederlanders die jaarlijks in het buitenland zitten. En dan heb ik het niet over vakantiegangers, maar vooral over expats, al die mensen die over de hele wereld hun boterham verdienen."

Kunnen zij niet met internet en een schotel uit de voeten?

''Natuurlijk wel. Zij kunnen ook via internet naar Radio 1 luisteren en via de satelliet naar BVN kijken. Het erge is dat de politiek niet beseft welke specifieke programma’s wij voor die doelgroep maken. Te lang heeft politiek Den Haag gedacht dat de Wereldomroep programma’s maakte voor op de camping en verder niets."

"De Wereldomroep heeft dus een marketing probleem. Teveel activiteiten zijn niet bekend. We maken bij de Wereldomroep bijvoorbeeld Expat on Air, speciaal voor Nederlanders in het buitenland. Daarin geven we specifieke juridische informatie, informatie over internationale scholen, gezondheid of sociale verzekeringen. We hebben het over een groep van 500.000 tot 700.000 mensen - kiezers dus - die zo maar aan de kant zijn geschoven."

Had u een alternatief voor de bezuinigingen?

''We hebben zelf een plan gemaakt waarmee we voor 36 miljoen euro een deel van de Nederlandse uitzendingen overeind konden houden. Daarnaast zouden we ons richten op de zogenaamde free-speechuitzendingen. Die zijn gericht op landen als bijvoorbeeld Syrië, Libië of Venezuela. Neem nou Egypte: Daar hebben we bij de laatste verkiezingen informatie politieke informatie verschaft met een kieskompas."

Is het een groot verlies dat het Nederlandse nieuws verstomt in de uithoeken van de wereld?

''Ik vind van wel. Andere landen gaan gewoon door met uitzenden, zoals BBC World Service, Deutsche Welle, TV5 of The Voice of America. Nederland haalt 70 procent van zijn Bruto Nationaal Product uit het buitenland. Dan moet je in de rest van de wereld een eigen gezicht en een eigen geluid hebben."