HILVERSUM - De VPRO heeft donderdag een niet eerder uitgezonden interview met de tien jaar geleden overleden politicus Pim Fortuyn online gezet. Dat meldde de omroep donderdag.

Het interview stamt uit januari 2002 en was destijds bedoeld voor een aflevering van het programma De Nieuwe Wereld.

Het sneuvelde echter in de montage en verdween in de archieven van de VPRO. Daar werd het onlangs teruggevonden toen de omroep de oude banden ging digitaliseren. ''Het interview heeft nu historische waarde, daarom hebben we het online gezet’’, legt een woordvoerster uit.

Emancipatie

In het videofragment laat IJsbrand van Veelen de politicus aan het woord over onder meer leefbaarheid, de veiligheid van steden, de Nederlandse identiteit en het belang van emancipatie van islamitische vrouwen.

''Emancipatie van vrouwen is ongelooflijk belangrijk. En daarom vind ik het belangrijk dat met name in de islamitische culturen in dit land de vrouwen ontzettend worden gefaciliteerd om te emanciperen. Want daar ligt de oplossing van het integratievraagstuk. Als vrouwen emanciperen, dan moeten de mannen ook wel", aldus Fortuyn in het interview.

Het 68-minuten lange interview is in volle lengte te zien op de website van de VPRO.