AMSTERDAM - De Raad voor de Journalistiek geeft Hero Brinkman gelijk in zijn klacht tegen weekblad Elsevier. De inmiddels ex-PVV'er voelde zich door een commentaar in het blad onheus bejegend. 

Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier feliciteert Brinkman met de uitspraak, maar neemt geen letter terug van het omstreden commentaar.

Brinkman was kwaad op het magazine, dat volgens hem suggereerde dat hij achter dreigementen zit tegen trendwatcher René Boender, die de Willem Arondéuslezing zou houden.

Hij verweet het weekblad - dat hem in verband brengt met een 'Twitterknokploegje' - ''leugens en stemmingmakerij''.

Joustra: ''Blijkbaar zien Brinkman en de Raad niet het verschil tussen een echte knokploeg en een Twitterknokploegje, het woord dat wij hebben gebruikt.''

'Graaier!' 

De meestal provocerende Willem Arondéuslezing wordt jaarlijks georganiseerd door de provincie Noord-Holland. Statenlid Brinkman had over Boender getwitterd: ''Deze klimaatgoeroe vraagt rond 6500 euro voor lezing van half uurtje. Compleet over de top. Graaier!" Boender zag af van de lezing.

Joustra: ''Deze uitspraak bewijst weer eens dat de Raad voor de Journalistiek elke relatie met de werkelijkheid heeft verloren. Geen commentator belt eerst met een politicus om te vragen of die het wel eens is met zijn commentaar.

Toch stelt de raad dat wij dit hadden moeten doen.'' Elsevier erkent al sinds 2000 het gezag van de Raad voor de Journalistiek niet meer. Het blad heeft wel de klacht van Brinkman op de website geplaatst en zal dat ook doen met deze uitspraak van de raad.

Reactie Brinkman 

Brinkman is content met de uitspraak van de raad, speciaal omdat het een 'zware terechtwijzing van de beroepsgroep' is. ''Daar zou ik echt van balen.'' Hij vindt het ook 'al heel wat' dat Elsevier de uitspraak op de webstite plaatst. ''Ik weet dat Elsevier de raad niet accepteert.''

Hij wilde echter geen andere stappen tegen het blad ondernemen, omdat hij de journalistieke vrijheid een groot goed vindt.