DEN HAAG - De Oekraïense ambassade is niet gelukkig met een spotje van een energiebedrijf waarin Henk Spaan besluit niet naar het EK voetbal te gaan omdat hij een thuistap cadeau krijgt.

Deze thuistap krijgt hij omdat hij overstapt naar de energieleverancier.

Oekraïne vindt de reclame niet grappig, omdat zij vinden dat het spotje mensen zou ontmoedigen naar het Europees Kampioenschap af te reizen. De ambassade heeft hier woensdag een gesprek over met de Nederlandse Energie Maatschappij, zo meldde het bedrijf dinsdag.

Eerder zocht de Oekraïense ambassade al contact over het spotje gehad met de KNVB. De voetbalbond stelde dinsdag ''niet onverdeeld gelukkig te zijn met de commercial’’ maar wil zich verder niet met de promotie van NLEnergie bemoeien.

Wel heeft de KNVB gevraagd of het officiële EK-logo uit het spotje kan worden verwijderd.

Het spotje met Henk Spaan, dat vanaf vorige week op de televisie wordt uitgezonden, is de eerste van een grote campagne die de Nederlandse Energie Maatschappij rond het Europees Kampioenschap voetbal heeft bedacht.

Komisch

Een ontstemde directeur Harald Swinkels van NLEnergie stelt dat het spotje komisch bedoeld is. ''Ik weet zeker dat niemand gelooft dat het EK gaat mislukken omdat wij thuisblijvers een thuistap in het vooruitzicht stellen’’, voegt hij daar aan toe.

''Het EK is bovendien al zo goed als uitverkocht. Maar dat zullen wij woensdag graag aan de vertegenwoordigers van de ambassade uitleggen.’’