AMSTERDAM - James Murdoch heeft dinsdag voor de commissie die onderzoek doet naar de media in Groot-Brittannië zijn positie bij schandaalkrant News of the World verdedigd. 

Volgens hem hebben zijn ondergeschikten ervoor gezorgd dat hij geen schoon schip kon maken bij de inmiddels ter ziele gegane krant.

Murdoch jr. legde onder ede een verklaring af voor de commissie, die onder leiding van rechter Brian Leveson onderzoek doet naar de ethiek binnen de Britse pers. Murdoch beschuldigde voormalig hoofdredacteur van NotW Colin Myler en de ex-advocaat van de krant, Tom Crone, ervan hem te hebben misleid over de reikwijdte van het schandaal.

Garanties

De 39-jarige James Murdoch zei bij zijn aantreden geen reden te hebben gehad te twijfelen aan zijn ondergeschikten. Hem is herhaaldelijk verteld dat er niets aan de hand was. "Ik kreeg garanties van hen, die verkeerd bleken te zijn", aldus Murdoch jr.

Het afluisterschandaal bleek later enorm te zijn. De voicemails van honderden bekende mensen werden gehackt. Dit heeft geleid tot drie onderzoeken van de Britse politie, meer dan honderd rechtszaken en het onderzoek van de commissie Leveson. News of the World werd na 168 jaar opgeheven.

In februari vertrok Murdoch bij News International. Hij ging aan de slag bij moederbedrijf News Corporation, waar zijn vader Rupert de scepter zwaait.

Murdoch senior moet woensdag en donderdag getuigen voor de commissieleden. Die onderzoeken in opdracht van premier David Cameron hoe de Britse pers opereert. Ook kijkt de commissie naar de nauwe banden tussen de Murdochs en politici.