DEN HAAG - Nederland krijgt een nieuw fonds voor uitzonderlijke of grote culturele evenementen. In Den Haag werd woensdag het Blockbusterfonds gelanceerd.

Het fonds is een samenwerkingsverband tussen de BankGiro Loterij en drie particuliere cultuurfondsen, het Prins Bernhard Cultuurfonds, VSBfonds en de VandenEnde Foundation. De vier partijen gaan vooralsnog voor 5 jaar een samenwerking aan.

Het Blockbusterfonds is een uitwerking van Joop van den Endes Mandeville Lezing in mei 2011. Hierin deed hij een oproep aan de samenleving om meer te investeren in cultuur en cultureel ondernemerschap.

In het Blockbusterfonds brengen private partijen de financiële middelen bijeen. De overheid maakt de werking van het fonds mede mogelijk.

Omvang

Het fonds heeft de komende 5 jaar een omvang die kan oplopen tot 57,5 miljoen euro. Het Blockbusterfonds wil investeren in evenementen als tentoonstellingen, festivals en muziek- en theateruitvoeringen die een aantrekkingskracht hebben op nationale en internationale bezoekers.

De verwachting is dat het extra cultuurbezoek een positieve bijdrage zal leveren aan de economie van ons land.

Het Blockbusterfonds heeft woensdag meteen al geld gegeven voor tentoonstellingen aan drie musea: Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, het Amsterdamse fotografiemuseum Foam en Museum TwentseWelle in Enschede.