RIJSWIJK - Scholieren hebben een 'gezond wantrouwen'  in het waarheidsgehalte in de journalistiek. Dat blijkt maandag uit een onderzoek van de site scholieren.com, uitgevoerd door Markteffect.

Voor het onderzoek werden 1000 middelbare scholieren ondervraagd.

Ongeveer 10 procent van de scholieren was het eens met de stelling dat journalisten altijd de waarheid vertellen.

Ook blijkt dat de scholieren behoorlijk 'mediawijs' zijn. Meer dan helft (53 procent) houdt bij de verwerking van het nieuws de reputatie van het medium in het achterhoofd. Daarnaast zegt een meerderheid (54 procent) informatie op een andere plek te checken of die wel klopt.

Het meest bekende nieuwsmedium is volgens de scholieren het NOS Journaal. Negen op de tien scholieren kent dat medium. Ook het Jeugdjournaal en De Telegraaf, beiden bekend onder 88 procent van de respondenten, scoren hoog. De Volkskrant (86 procent) en RTL Nieuws maken de top-5 af.

Qua betrouwbaarheid scoren het NOS Journaal en Nieuwsuur hoog. Radio doet het een stuk minder goed bij de ondervraagden. Vooral commerciële stations worden minder vertrouwd, omdat de nadruk daar volgens de scholieren meer op muziek dan op nieuws ligt.