ROTTERDAM - De redactie van NRC Handelsblad ''heeft niet zorgvuldig haar journalistieke werk gedaan'' bij de berichtgeving over de medische toestand van prins Friso.

Dat concludeert Thom Meens, oud-ombudsman van De Volkskrant, in een onderzoek naar de berichtgeving dat in het bezit is van het tv-programma Nieuwsuur.

De hoofdredactie van NRC had Meens gevraagd de kwestie te onderzoeken. Die concludeert dat het artikel ''in deze vorm en met deze ongecontroleerde inhoud nooit de krant in had gemogen.''

Volgens Meens is sprake van "een journalistieke tunnelvisie". Het verslag wordt woensdag ook in NRC gepubliceerd.

Koelewijn

NRC schreef op zaterdag 18 februari, een dag na het ski-ongeluk, dat Friso geen schedelbasisfractuur had. Het artikel was van de hand van verslaggeefster Jannetje Koelewijn, die met haar man neurochirurg Kees Tulleken in het ziekenhuis in Innsbruck was.

Meens stelde vast dat de redactie geen tegenspraak organiseerde en bij de Rijksvoorlichtingsdienst geen weerwoord vroeg over het hersenletsel van Friso.

Ook bekritiseert hij de werkwijze van Koelewijn. ''Ze is als vrouw van eregast Tulleken het ziekenhuis binnengekomen en heeft zich pas daarna als journaliste kenbaar gemaakt. Dat is niet werken met open vizier, zoals het Stijlboek van NRC Handelsblad voorschrijft.''

Wel gehoord

De journaliste heeft volgens Meens bovendien "aantoonbaar niet de waarheid verteld" door op te schrijven dat zij niet mocht horen hoe lang Friso is gereanimeerd. "Ze heeft het wel gehoord, maar mocht dat van haar man niet opschrijven."

Ook enkele dagen na het bewuste artikel bleef de krant vasthouden aan de onjuiste medische informatie. De hoofdredactie is te lang achter het artikel en de verslaggeefster blijven staan, stelt Meens. ''Niemand ter redactie heeft zich gerealiseerd hoe explosief het materiaal was.'' 

Excuses

Hoofdredacteur Peter Vandermeersch heeft woensdag in de krant zijn excuses aangeboden aan de NRC-lezers en aan de koninklijke familie "voor het persoonlijk leed dat we mogelijk hebben vergroot".

Vandermeersch erkent de conclusies van Meens. "We kunnen niet anders dan vaststellen dat we fouten hebben gemaakt. Dat gebeurde na een exceptionele samenloop van omstandigheden, met de beste bedoelingen, in onze ijver om de lezer zo goed mogelijk te informeren en onze journalistieke taak te vervullen."

Friso liep door het lawine-ongeluk een ernstige hersenbeschadiging op en komt mogelijk nooit meer bij bewustzijn.

Volg de discussie op Twitter over dit nieuws via NUlive

Lees alle berichten over prins Friso op de special