AMSTERDAM - Topman James Murdoch is dinsdag opgestapt als bestuursvoorzitter bij BSkyB, de grootste betaalzender van Groot-Brittannië.

Dat bevestigt de omroep. Hij blijft wel toezichthouder van het bedrijf, meldt BSkyB in een persbericht.

De huidige vice-voorzitter van BSkyB Nicholas Ferguson neemt de functie van voorzitter over.

James Murdoch is de zoon van mediamagnaat Rupert Murdoch en was ook topman van News International. Daar stapte hij eind februari al op.

Opspraak

Murdoch kwam in opspraak door misdragingen van zijn schandaalkrant News of the World, die werd uitgegeven door News International, de Britse afdeling van News Corporation. De tv-zender BSkyB is voor zo'n 40 procent in handen van News Corp.

De krant werd vorig jaar opgedoekt, toen naar buiten was gekomen dat er vele burgers en beroemdheden zijn afgeluisterd. Murdoch heeft altijd ontkent dat hij wist van de afluisterpraktijken als veelgebruikte methode.

Maar omdat er "nog steeds vaak en uitgebreid over die zaken wordt gesproken", heeft hij besloten zijn positie als voorzitter op te geven. Zo schrijft hij in verklaring.

"Als de aandacht blijft gaan naar gebeurtenissen uit het verleden bij News International, ben ik vastbesloten dat de belangen van BSkyB niet ondermijnd mogen worden door zaken buiten dit bedrijf."

Getuigen

Murdoch junior staat ook in een kwaad daglicht omdat hij voor een parlementaire onderzoekscommissie zou hebben gelogen over het afluisterschandaal.

Hij en zijn vader Murdoch moeten naar verwachting op 23 april getuigen in het kader van een onderzoek naar de ethiek van de Britse pers.

Lees meer over het Britse afluisterschandaal