DELFT - Hoe stierf Willem van Oranje, de 'Vader des Vaderlands', écht? Die vraag wordt zaterdag definitief beantwoord in het EO-programma Blauw Bloed.

De organisatie Erfgoed Delft initieerde vier jaar geleden een uitgebreide reconstructie van de moord, die plaatsvond op 10 juli 1584.

Het onderzoek probeert om met behulp van moderne forensische onderzoeksmethoden, zoals schietproeven en sporenonderzoek, antwoord te geven op tot nu toe onbeantwoorde vragen over een van de eerste politieke moorden in de Nederlandse geschiedenis.

Zo hoopt het onderzoek uit te sluiten of Willem van Oranje door 2 of 3 kogels om het leven werd gebracht. In veel geschiedenisboeken wordt gesproken over 3 kogels. Maar in de muur van Het Prinsenhof, waar de 'Vader des Vaderlands' werd doodgeschoten, zijn maar 2 kogelgaten te vinden.

Stadhouder

Willem van Oranje (1533-1584) was aanvankelijk stadhouder voor de koning van Spanje, maar ontpopte zich in het eerste deel van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) tot een van de leiders van de protestantse strijd tegen Filips II.

Nadat de Spaanse koning hem vogelvrij had verklaard, werd de prins van Oranje doodgeschoten in Het Prinsenhof. Zijn moordenaar, Balthasar Gerards, werd gepakt en twee dagen later gevierendeeld.

De uitzending is zaterdagavond te zien op Nederland 2.