AMSTERDAM - De FNV Vakcentrale is door de Reclame Code Commissie in het gelijk gesteld inzake de tv-reclame met een lachende Mark Rutte. Alle klachten zijn afgewezen.

De Commissie stelt dat hier sprake is van vrijheid van meningsuiting. Ook wordt benadrukt dat een uiting met politieke lading 'doorgaans overdreven worden weergegeven'.

De wijze waarop de FNV aandacht vraagt voor een in haar ogen ernstige politieke situatie, heeft volgens de Commissie niet de grens van het toelaatbare overschreden.

De reclame is onderdeel van de actiecampagne tegen de bezuinigingen op de sociale zekerheid, met name op de Wet werken naar vermogen. Volgens de klacht wordt geïnsinueerd dat Rutte mensen uitlacht om de gevolgen van de bezuinigingen. Dit is volgens de aanklager karaktermoord.

Blij

De FNV is blij met deze uitspraak. “We kunnen het maatschappelijk belang van onze actie onder de aandacht blijven brengen. En dat is hard nodig, want als de Wet werken naar vermogen doorgaat dan zullen honderdduizenden mensen in de armoede belanden”, zegt FNV-federatiebestuurder Leo Hartveld.

“Wij hebben met opzet gekozen voor een tv-commercial met een heldere, duidelijk zichtbare boodschap. Daarbij is het zo dat er tot voor kort weinig aandacht was voor deze bezuinigingen. Wij wilden meer zichtbaarheid en aandacht voor dit probleem. Deze commercial heeft bijgedragen om de discussie hierover los te maken.”

Bekijk het spotje hieronder: